What is the ruling on intramuscular injections? Do they break the fast?
Therapeutic injections administered under the skin or into the muscles do not break the fast, as they do not enter the body cavity (jauf) through an open passage.
However, intravenous (IV) injections that provide nourishment do break the fast because they function like food and drink in effect.
What is the ruling of Islamic Law on obtaining financing from Islamic banks by bringing invoices in prior arrangement with the seller, then taking the cash after the financing is approved — with the purpose of settling debts and buying a car?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It appears from the transaction described that its underlying purpose is to obtain cash through resorting to a legal artifice (ḥīlah/tawarruq-style trick), and it is not permissible to engage in such trickery or to coordinate with the various parties merely to obtain liquidity. This is because such artifices bring the sale closer in reality to a ribā-based (usurious) transaction, even if it outwardly appears otherwise.
The Prophet ﷺ said: "Do not commit what the Jews committed, thereby making lawful what Allah has made unlawful through the flimsiest of tricks." This was related by Ibn Baṭṭah in his book Ibṭāl al-Ḥiyal (p. 47), and many scholars have graded it as ḥasan (sound/acceptable).
We have already explained the impermissibility of engaging in such deceptive dealings with Islamic banks in Fatwa No. 516, so please refer to it. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Can a person required to give kaffarah feed it to their own family members?
The kaffarah must be given to the poor and needy who are not financially dependent on the one giving the kaffarah.
If a person feeds it to their own family members, it does not count as kaffarah, and their obligation remains unfulfilled.