What is the ruling on performing the obligatory prayer immediately after the commencement of the Adhan?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to perform the obligatory prayer (Fard) immediately after the commencement of the prayer time. As the Adhan (call to prayer) serves as a sign that the time has entered, it is permissible to pray as soon as the Adhan begins. However, it is recommended (Mustahabb) for whoever hears the Mu’adhin to repeat what he says. If the Adhan occurs while one is already engaged in prayer, he should repeat the words of the Mu’adhin after he has completed his prayer. And Allah the Exalted knows best.
Is it permissible to participate in an Udhiyah?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Regarding the sacrificial offering (Udhiyah), if it is a sheep or a goat, it only avails for one person. However, if it is a cow or a camel, it avails for seven people. It is permissible for the seven participants to have different intentions; for example, some may intend the sacrifice (Udhiyah), some the ’Aqiqah (sacrifice for a newborn), and others may simply intend to obtain meat.
It is stated in Hashiyat Qalyubi ‘ala Sharh al-Mahalli (Vol.4/P.256) and in Bushra al-Karim (p. 706):
"If one slaughters a camel or a cow on behalf of seven... it is permissible. Likewise, it is permissible if some of them intend their seventh for meat, and others intend their seventh for ’Aqiqah." And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
If a person enters a mosque and finds the congregation in the final tashahhud, which is more virtuous — joining them or waiting for a second congregation to catch the opening takbīr (takbīrat al-iḥrām)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If a worshipper finds a congregation that is about to finish its prayer, and he hopes to catch the entire prayer from the beginning with another congregation, it is more virtuous for him to pray with this first congregation and then repeat the prayer with the second one — provided he does not intend to confine himself to a single prayer. If, however, he intends to perform only one prayer, then it is more virtuous for him to wait for the second congregation rather than joining the first, so that he may attain the reward of congregational prayer for every single rakʿah.
Al-Khaṭīb al-Sharbīnī, may Allah have mercy upon him, states: "If members of a congregation enter the mosque while the imam is in the final tashahhud, al-Qāḍī Ḥusayn held that it is recommended for them to join him in prayer, and that they should not delay in order to form a second congregation. Al-Mutawallī, however, affirmed the opposite view, and al-Qāḍī's own statement elsewhere supports this latter position, which is the relied-upon view. In fact, it is more virtuous for a person who has missed part of the prayer with one congregation, and who hopes to catch another congregation with whom he can attain the entire prayer within its proper time, to delay so that he may catch it in full with them. This applies when he intends to confine himself to a single prayer; otherwise, it is more virtuous for him to pray with the first group and then repeat the prayer with the others." [Mughnī al-Muḥtāj,Vol. 3/P.186] And Allah the Almighty knows best.