What should a person, who doubts the validity of his Wudu, or over performs it, do?
One who doubts the validity of his/her Wudu while performing it should redo it until he/she is certain of having attained purity. But, if doubt was after having performed Wudu, then he/she should not pay attention to that as doubt after the end of an act of worship does not count. This is of course in case doubt was within the reasonable limits since once it goes beyond that, it becomes a whispering of the Shaytaan (devil) which he/she should ignore as the Wudu is valid.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling of Islamic Law if the follower (maʾmūm) stands up for the third rakʿah out of forgetfulness while the imam has sat for the middle tashahhud?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If the imam sits for the tashahhud while the follower (maʾmūm), out of forgetfulness, stands up for the third rakʿah, he is obliged to return to his sitting position, since following the imam is obligatory. In this case, no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is required of him. If, however, he fails to return, his prayer is rendered invalid.
Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, states: "If the follower stands up alone out of forgetfulness, he is obliged to return, since following the imam is obligatory... If he does not return, his prayer is rendered invalid, due to his departure from what is obligatory." [Asnā al-Maṭālib,Vol.1/P.190] And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a menstruating woman (ḥā'iḍ) reciting the Islamic ruqyah (Qur'anic/spiritual healing)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible for a person in a state of janābah (major ritual impurity), or a menstruating woman (ḥā'iḍ), or a woman in postpartum bleeding (nufasā'), to recite for the purpose of ruqyah (spiritual/Qur'anic healing), even if this includes some verses of the Noble Qur'an — whether recited from memory or by looking at the Muṣ-ḥaf (the physical copy of the Qur'an) without touching or carrying it — provided that the intention behind the recitation is ruqyah, protection (taḥṣīn), and remembrance (dhikr), not the intention of tilāwah (Qur'anic recitation as an act of worship in itself). This remains permissible even if what is recited is an entire sūrah, such as Sūrat al-Mulk.
Imam al-Khaṭīb ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It is lawful for a person in janābah to utter its [the Qur'an's] remembrances and other content — such as its admonitions, its narratives, and its rulings — so long as it is not with the intention of [reciting] Qur'an. [This is] like his saying upon mounting [a vehicle]: 'Glory be to Him Who has subjected this to us, and we could never have accomplished this [by ourselves]' [Sūrat az-Zukhruf: 13] — meaning, [could never have] been capable of it — or upon a calamity: 'Indeed we belong to Allah, and indeed to Him we shall return'... In fact, my teacher, ash-Shihāb ar-Ramlī, issued a fatwā that even if he recited the entire Qur'an without the intention of [reciting] Qur'an, it would be permissible." [Summarized from Mughnī al-Muḥtāj, Vol. 1/P.217] And Allah, the Exalted, knows best.