For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on someone who wakes up in a state of janābah (major ritual impurity) near the very end of the prayer's designated time, during cold weather — should he heat water in order to perform ghusl, even though the prayer's time will expire as a result, or should he perform tayammum instead?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If the water is cold, and cannot be used due to fear of harm that is not ordinarily tolerable, or that would result in illness, then in this case it becomes obligatory to heat the water — even if heating it causes the time for Fajr to expire — and no sin is incurred in doing so, due to his valid excuse. He may not resort to tayammum (dry ablution) instead, since water remains available [and merely needs to be heated].
Imam Shihāb ad-Dīn Aḥmad ar-Ramlī (raḥimahullāh) said: "He was asked regarding a person who, if he were to use cold water, would experience harm that permits tayammum, and who has access to something with which he could heat the water — but if he heats it, the prayer's time will expire. Is it obligatory for him to heat it even if the time expires, or should he pray with tayammum within the prescribed time? He answered that it is obligatory for him to heat the water, even if the time for that particular obligatory prayer expires." [Fatāwā ar-Ramlī, Vol.1/P.98]
Imam al-Bājūrī (raḥimahullāh) said in his Ḥāshiyah on Sharḥ Ibn Qāsim (Vol.1/P.173): "And if he fears [harm] from using cold water, and is currently unable to heat it, but knows of a place where firewood is available, such that if he were to go there he would not return until after the prescribed time has expired — what appears [to be the correct position] is that it is obligatory for him to go and seek the firewood, even if the time expires as a result, as this is the position ultimately settled upon by ar-Ramlī, and as related from him by Ibn Qāsim." And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of another without their permission?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for a person to offer a sacrifice (Udhiyah) on behalf of someone else without their permission, except in the following cases: if he sacrifices on behalf of the members of his household, if a guardian sacrifices from his own wealth on behalf of his ward, or if the Imam (ruler) sacrifices from the public treasury (Bayt al-Mal) on behalf of the Muslims. And Allah the Almighty knows best.
Does burping (belching) break the fast?
Burping does not break the fast. However, if anything comes up from the stomach, the fasting person must spit it out and rinse their mouth to cleanse it.
If they swallow it intentionally while being able to expel it, or if they swallow their saliva before rinsing their mouth, their fast is invalidated.