What is required of one who doubts the number of rakʿāt during prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If a person doubts the number of rakʿāt he has prayed, he should build upon the lesser number, as that is what he is certain of. He should then perform the prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) before the final salām at the end of the prayer. ʿAṭāʾ ibn Yasār narrated that the Messenger of Allah ﷺ said: "When any one of you is in doubt during his prayer and does not know whether he has prayed three rakʿāt or four, let him pray one more rakʿah and then perform two prostrations while seated before the salām. If the rakʿah he prayed was a fifth, these two prostrations will make it even; and if it was the fourth, then the two prostrations serve as a humiliation for the devil." (Reported by Abū Dāwūd.)
It is stated in al-Muqaddimah al-Ḥaḍramiyyah — one of the foundational texts of the Shāfiʿī school: "If one doubts whether he has prayed three rakʿāt or four, he is obliged to build upon the lesser number."
However, if such doubt recurs repeatedly and reaches the level of obsessive whispering (waswasah), he should not build upon the lesser number in that case — rather, he should build upon the greater number. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on congregational prayer performed outside the mosque, and is it a condition that it be performed in a mosque in order to attain the full reward?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is not a condition for attaining the reward of congregational prayer that it be performed in a mosque; however, a Muslim should still be keen to perform his prayers in the mosque, so as not to miss out on immense reward. This is due to the virtue of the mosque and of spending time there (i‘tikāf), the typically larger number of worshippers present, and the additional reward gained through walking to and from the mosque. On the authority of Abū Hurayrah (raḍiyallāhu ‘anh), the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever purifies himself in his house, then walks to one of the houses of Allah to fulfill one of the obligations Allah has prescribed, one of his steps will erase a sin, and the other will raise him a degree [in status]." (Related by Muslim)
Whoever misses congregational prayer at the mosque should still strive to pray in congregation at his workplace, or together with the members of his household. And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible to include others in the reward of one`s sacrifice?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible for the person offering an Udhiyah (sacrificial offering) to include others in the spiritual reward of the sacrifice. However, it is not permissible for multiple people to jointly share the purchase price of a single sheep or goat, unless one person gifts the money to the other.
It is stated in Mughni al-Muhtaj (6/137) by Al-Khatib al-Shirbini:
"If a person includes someone else in the reward of his sacrifice and slaughters it on his own behalf, it is permissible."
It should be carefully noted that including someone else in the reward of one's sacrifice is completely distinct from offering a sacrifice on behalf of someone else. And Allah the Almighty Knows Best.