Articles

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-08-2023

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh

 

 

The General Iftaa Department, represented by His Eminence the Grand Mufti Sheikh Abdulkarim Al-Khasawneh, and His Excellency the Secretary-General Dr. Mohammad Al-Khalaileh, along with the esteemed Muftis, researchers, and administrators, mourn the passing of the honorable Sheikh Kamel Khatatbeh, the Mufti of Ajloun Governorate. They extend their deepest condolences to the Khatatbeh clan in general and to the family of the deceased in particular. They pray to Allah Almighty to replace the deceased with a better abode than his, a better family than his, better neighbors than his, and to grant him a place in His spacious gardens.

 

 

 

Indeed, to Allah we belong and to Him we shall return.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is fasting obligatory for a child?

Fasting is not obligatory for a child until they reach puberty. Puberty is determined by well-known signs, the most common of which are: nocturnal emission (for both males and females), menstruation (for females), or reaching the age of fifteen lunar years.
A guardian must instruct their children to fast once they reach the age of discernment, which is around seven years old, if they are capable of fasting.

What do you say about someone who stays up all night on Laylat al-Qadr but misses Fajr prayer?

Such a person has deprived themselves of a great reward. Performing obligatory acts is more beloved to Allah than voluntary acts. Fajr prayer is an obligation, and performing it in congregation is equivalent to worshiping for the entire night. So how can someone neglect it while striving for voluntary prayers?!

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

I broke my oath and am now obligated to pay the expiation for a broken oath (kaffārat al-yamīn). Would it be valid to fulfill this by inviting the poor and needy to a meal for them to eat from?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
The expiation for a broken oath (kaffārat al-yamīn) is given to the poor (fuqarā') and needy (masākīn), and it must be given in the form of ownership (tamlīk) transferred to them of the required amount — namely, one mudd of the staple food of the locality, or its equivalent monetary value. It isn`t valid to invite the poor or needy to a meal prepared for them to eat from, as this does not constitute "ownership" (tamlīk) but merely "permission to partake" (ibāḥah).
Imam al-Shirbīnī (may Allah have mercy on him) said: "What is intended is that ownership be transferred to them; therefore, providing them with lunch or dinner [as a meal to eat from] isn`t valid." [Summarized from Mughnī al-Muhtāj,Vol. 5/P.50]. And Allah the Almighty knows best.