If a woman becomes pure from menstruation before the Fajr Adhan in Ramadan, is she required to fast?
If a woman becomes pure (from menstrual period) before the Fajr Adhan, she must fast, as the impediment preventing her from fasting has been removed. The Sharia maxim in this regard states: "When the impediment is removed, the obligation returns."
She should then make the intention to fast before Fajr and perform ghusl (ritual purification) for prayer, whether before or after Fajr.
Is the son of the sister by breastfeeding considered a mahram in Islam, and is it permissible for a woman to go for Hajj with him?
Everything that is prohibited by lineage is also prohibited by breastfeeding. The son of the sister by breastfeeding is considered a mahram, just like the son of the sister by blood, and it is permissible for him to be her mahram for Hajj and Umrah. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on seeking forgiveness between the two Friday sermons?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to seek forgiveness (Istighfar) between the two Friday sermons (Khutbatayn), and it does not invalidate the Friday prayer (Salat al-Jumu'ah). Furthermore, it is not disliked (Makruh) to speak before the sermon, after it, or between the two sermons. Likewise, it is not disliked for one who enters during the sermon to speak if there is a need for it, provided he has not yet taken a place and settled into it. And Allah the Exalted knows best.