What is the ruling on a mother giving the Zakat of her wealth to her children?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a mother to give her children from the Zakat if they are among those who are eligible for it—such as being poor (Fuqara), possessing no wealth, and not being sufficiently provided for by the maintenance (Nafaqah) of others. This is based on the statement of the Messenger of Allah ﷺ regarding Zaynab, the wife of 'Abdullah ibn Mas'ud (may Allah be pleased with them both): (Your husband and your children are the most deserving of those upon whom you spend in charity) [Narrated by Al-Bukhari].
It is stated in [Al-Hawi al-Kabir, Vol. 8/P.537]: 'As for the wife, it is permissible for her to pay her Zakat to her husband from all the designated shares... Our evidence is the generality of the saying of Allah the Almighty: "Zakat expenditures are only for the poor and for the needy", and the Hadith of Abu Hurairah that the Prophet ﷺ said to Zaynab, the wife of 'Abdullah ibn Mas'ud: (Your husband and your children are the most deserving of those upon whom you spend), and this is taken in its general sense.' And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of the deceased?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Offering an Udhiyah (sacrificial animal) on behalf of a deceased person is permissible. This is the official position of the Hanbali school (as stated in Kashshaf al-Qina’ by al-Bahuti,Vol.6/P.428) and was also upheld by the prominent Shafi'i scholar Al-’Abbadi (mentioned in Bidayat al-Muhtaj by Ibn Qadi Shuhbah,Vol. 4/P.358). It has likewise been narrated as a valid view among some Maliki and Hanafi scholars.
In fact, Imam Abu Dawud dedicated an entire chapter in his Sunan collection entitled, "Chapter on Sacrificing on Behalf of the Deceased." In it, he recorded a narration from Hanash, who said: "I saw 'Ali sacrificing two rams, so I asked him, 'What is this?' He replied, 'The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) commanded me to offer a sacrifice on his behalf, so I am sacrificing on his behalf.'"
Imam Abu Dawud also narrated from Jabir (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) said: "O Allah, this is from You, for You, and on behalf of Muhammad and his Ummah (community). In the Name of Allah, and Allah is the Greatest," and he then slaughtered the animal.
The textual evidence here lies in the fact that our Master, the Prophet (peace and blessings be upon him), offered a sacrifice on behalf of his entire community—and it is well-established that his community includes those who have already passed away.
Furthermore, there is an abundance of sacred texts demonstrating that the rewards of righteous deeds reach the deceased. For instance, it is permissible to fast on behalf of a deceased person who passed away with missed obligatory fasts, and it is equally permissible to perform Hajj on their behalf, both of which are firmly established in authentic Hadiths. Therefore, if the reward of fasting (which is a purely physical act of worship) and Hajj (which is a joint physical and financial act of worship) can reach the deceased, then the reward of an Udhiyah reaches them with greater reason (by way of A Fortiori argument). This is because it is a purely financial act of worship, falling under the general category of charity (Sadaqah).
Additionally, scholars have reached a consensus (Ijma') that the rewards of charity reach the deceased, and since the Udhiyah is inherently an act of charity, it falls under the same ruling. Consequently, based on all the aforementioned evidence, we hold the view that offering a sacrifice on behalf of the deceased is entirely permissible. And Allah the Almighty Knows Best.
Is it permissible to sleep before the time of the Fajr prayer begins, with the intention of waking up shortly afterward?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a Muslim to sleep before the time of the Fajr prayer begins, intending to wake up and perform the prayer, by setting an alarm or asking someone to wake him. What is to be avoided is that a person sleeps while he predominantly assumes that he will not wake up for the prayer.
If he does not wake up until the time of the prayer has ended, he must make it up. It is recommended that he hasten to make it up as soon as he wakes, and likewise recommended that he make up its sunnah along with it.
It is stated in al-Majmūʿ by Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him): “Whoever was obliged to pray and did not pray until the time passed must make it up, because of the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): ‘Whoever sleeps through a prayer or forgets it, let him pray it when he remembers it.’ It is recommended that he make it up immediately, because of the ḥadīth we have mentioned. If he delays it, that is permissible, because it is reported that the Prophet (peace and blessings be upon him) missed the Fajr prayer and did not pray it until he had left the valley. Had it been required immediately, he would not have delayed it. Abū Is-ḥāq said: If he left it without a valid Sharia excuse, he must make it up immediately, because he was negligent in delaying it.”
It is therefore the duty of every Muslim to keep the prayer in its proper time, seeking help from Allah the Exalted and striving against the self to do so. And Allah Almighty knows best.