For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on one who vows to fast a specific or non-specific year? Are the two Eids, the days of Tashreeq, Ramadan, and the days of menstruation and postnatal bleeding included in them? And do these days break the consecutiveness if it was intended?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If someone makes a vow (Nadr) to fast a specific, designated year, this vow does not include the days of Eid, the days of Tashreeq (the three days following Eid al-Adha), Ramadan, or the days of menstruation (Hayd) and postnatal bleeding (Nifas). Furthermore, there is no requirement to make up (Qada) these specific days.
However, if someone vows to fast a year that is not specifically designated (i.e., any twelve-month period) and stipulates that the fasting must be consecutive, they are bound by that condition. They must not fast on the days of Eid, during Ramadan, or during menstruation, but they are required to make up these days afterward—with the exception of the days of menstruation and postnatal bleeding, which do not need to be made up.
It is stated in Hashiyat al-Bajuri ‘ala Sharh Ibn Qasim ({Vol.2/P.606): 'If one vows to fast a specific year, the Eid, Tashreeq, Ramadan, and days of menstruation or postnatal bleeding are not included. This is because Ramadan does not accept any fast other than its own, and the others do not accept fasting at all. Therefore, they do not enter into the vow, and no makeup is required for them because they are legally excluded—contrary to Al-Rafi’i regarding menstruation and postnatal bleeding.
If one vows to fast a non-designated year: if they stipulated consecutiveness (Tatuabu’) in their vow, they must fulfill it; otherwise, they are not bound to it. Consecutiveness is not broken by the days that do not enter into the specific year vow (Eid, Tashreeq, Ramadan, menstruation, and postnatal bleeding). However, one must make up the days missed—excluding the time of menstruation and postnatal bleeding—immediately following the end of the year. As for the time of menstruation and postnatal bleeding, it is not made up, contrary to Ibn al-Rif’ah, who argued that it must be made up just like Ramadan.' And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling of Islamic Law on wearing energy stones?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
There is no objection to a woman adorning herself with precious and semi-precious stones — such as ruby, carnelian, or the like — so long as these are stones that women customarily wear as adornment.
As for what are known as "energy stones," if they are used with the intention of seeking remedy and healing, then such matters are governed by experimentation and scientific study — which either establishes that they have a tangible effect or does not — and all of this operates by the permission and will of Allah, Glorified and Exalted. If studies or practical experience do establish that such stones carry a beneficial effect upon human health, then there is no objection to using them. They are, after all, part of Allah's creation, much like medicinal substances extracted from plants or derived from other created things — provided that the Muslim does not believe that the stone itself is the source of benefit or harm. It is nothing more than a means among the many means that Allah has placed in this world, and the reality of all affairs belongs to Allah alone. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on a suitor (khāṭib) going out alone with his fiancée before the marriage contract is concluded?
It is unlawful for a suitor, prior to the marriage contract , to do anything that would be unlawful for any non-maḥram man — including touching his fiancée, being secluded with her (khalwah), or seeing her without her complete sharī‘ah-compliant covering — even after the recitation of al-Fātiḥah (This is a cultural custom to seek Allah's blessing (barakah) and mark mutual consent) and the family's approval [of the engagement]. This is because the engagement, without the formal marriage contract, does not render unlawful matters permissible. And Allah, the Exalted, knows best.