What are the nullifiers of fasting?
1. Anything that enters the body cavity intentionally, even in small amounts, through an open passage such as the mouth, nose, ears, front, or back private parts.
2. Intentional vomiting.
3. Sexual intercourse.
4. Masturbation.
5. Menstruation and postnatal bleeding.
6. Insanity.
7. Apostasy.
8. Fainting if it lasts for the entire day.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on selling sacrificial animals (udhiyah) described with specific attributes and authorizing an agent to slaughter them?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Selling sacrificial animals (udhiyah) that are described with specific attributes is permissible. This falls under the category of a salam sale (forward sale) if conducted using the terminology of salam, and under the category of a regular sale if not using the terminology of salam.
As for authorizing the seller to slaughter the sacrificial animal, the basic principle is that it is permissible, because the agent (wakil) stands in the place of the principal (muwakkil) in achieving his objective. This is a contract that the principal (the buyer) is entitled to perform himself, so authorizing another (the seller) to do so on his behalf is valid.
However, it is a condition for authorization to slaughter that the intention (niyyah) is present either at the time of slaughter or at the time of handing over the sacrificial animal to the agent. The basic principle is that the sacrificial animal must be specifically designated, as it is an act of worship. It is not required to designate it at the time of slaughter; rather, it is valid to do so before that.
It is permissible for the principal either to delegate the intention to the agent or to formulate it himself when authorizing the agent to slaughter. However, the sacrificial animal must be designated, even if at the time of slaughter, by the agent.
It is obligatory to designate the sacrificial animals so that each person offering a sacrifice receives his own specific animal. Therefore, charitable organizations and companies must take this into consideration and establish a specific mechanism that ensures no mixing of sacrificial animals occurs, so that each person offering a sacrifice receives his own designated animal. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on wiping the front of the head beneath the ḥijāb, and is it permissible to wipe over the ḥijāb if it was put on while in a state of purification (wudu`)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to wipe the front portion of the head (nāṣiyah) with the fingertips. It is likewise sufficient to place a wet hand over a head covering (ḥijāb), provided the moisture actually reaches the hair beneath it — if it does not, it does not suffice. A head covering is not treated in the same manner as leather socks (khuff) and may not be wiped over in lieu of the head itself.
Imām al-Nawawī, may Allah have mercy upon him, states in al-Majmūʿ (Vol.1/P.407): "If a person is wearing a turban and does not wish to remove it — whether for a valid reason or otherwise — he should wipe the entire front portion of the head... The same ruling applies to whatever a woman wears on her head. If, however, he confines himself to wiping over the turban without wiping any part of the head itself, this does not suffice — and there is no disagreement among us on this point." He further states: "A woman is like a man in the manner of wiping the head... She should insert her hand beneath her head covering so that the wiping falls upon the hair itself. If she places her wet hand over her head covering, our scholars stated: if the moisture does not reach the hair, it does not suffice her." And Allah the Almighty knows best.