What should the one performing the slaughter say at the time of slaughtering the 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is Sunnah to say the following supplication at the time of slaughtering the 'aqīqah:
"Bismillāhi wallāhu Akbar, Allāhumma laka wa ilayka, hādhihi 'aqīqatu fulān."
("In the name of Allah, and Allah is the Greatest. O Allah, this is for You and unto You — this is the 'aqīqah of [the child's name].")
This is based on what al-Bayhaqī narrated in Al-Sunan al-Kubrā (Vol.9/P.511), that the Prophet ﷺ said: "Slaughter it in his name and say: In the name of Allah, and Allah is the Greatest. O Allah, this is for You and unto You — this is the 'aqīqah of so-and-so."
And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on compensating the patient in case of medical error on the part of the treating physician?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The foundational principle is that every mistake issued by a physician that causes harm to another due to his negligence or lack of expertise obligates him to guarantee liability and compensate the harmed party. The Sharia maxim, in this regard, states: "The direct actor is liable."
Ibn Qudamah (may Allah have mercy on him) says: "As for if he was skilled but his hand committed an error—such as exceeding the proper limit of incision, cutting in an incorrect site, cutting with an instrument that inflicts excessive pain, or cutting at an unsuitable time—he is liable, because it is destruction (Itlaf) whose liability does not differ between intent and mistake, thus resembling the destruction of property; and because it is a prohibited act, so he guarantees liability for its secondary effects." [Al-Mughni].
However, if the physician performed what was necessary in the most complete manner and took all measures of care and caution, but complications occurred that could not be avoided according to specialists, then no liability rests upon him.
Shaykh al-Islam Imam al-Nawawi (may Allah have mercy on him) says: "The cupper and the circumciser bear no liability if they have not been negligent, and likewise the veterinarian if he bleeds an animal and it perishes." [Rawdat al-Talibin].
Al-Khattabi (may Allah have mercy on him) said: "I know of no disagreement that if the practitioner transgresses and the patient perishes, he is liable. Anyone who undertakes knowledge or practice he does not know is a transgressor; so if perishing arises from his action, he is liable for the blood-money (Diyah) while capital retaliation (Qisas) is dropped from him, because he did not act independently without the patient's permission. And the physician’s offense in the view of the generality of jurists is borne by his agnates ('Aqilah*)."* [Ma'alim al-Sunan].
If negligence or transgression is established against the physician, it is necessary to compensate the patient or seek forgiveness from him. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on someone who possesses cash reaching the niṣāb (minimum threshold liable for zakah), and then uses part of it to purchase gold before the ḥawl (lunar year) is complete — must he pay zakāh on all of it [combined], or only on the remaining cash, excluding the gold?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Gold acquired for hoarding and saving is subject to zakāh once it reaches the niṣāb (minimum threshold liable for Zakah) — when combined with any cash held — and once a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it. The starting point for calculating this ḥawl is the ḥawl of the paper currency [used to purchase it], which had already reached the niṣāb and was then used to purchase the gold.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.78): "As for someone who sells silver in exchange for gold, or vice versa, zakāh remains obligatory upon it, since he builds [the calculation of] its ḥawl upon [the ḥawl established at the time of] the original transaction [i.e., when the wealth was first acquired]."
This has already been explained in detail in Fatwa No.
2670 — please refer to it.
And Allah, the Exalted, knows best.