Is it valid to share in the 'aqīqah by contributing a seventh share of a camel or cow?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Yes, it is permissible. If a group of people jointly share in the slaughter of a camel or a cow on behalf of seven individuals, this is valid — regardless of whether all of them intend the 'aqīqah, or some intend the 'aqīqah, others the uḍḥiyyah, and others simply the purchase of meat. And Allah Almighty knows best.
Does smoking break the fast?
Yes, smoking breaks the fast because smoke particles intentionally enter the lungs, which are considered part of the body cavity (jauf).
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
In the Sharia-compliant viewing at a prospective bride (*al-naẓrah al-sharʿiyyah*), is it permissible for the man to see the woman without a veil (*ḥijāb*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for the suitor to see the woman he is seeking to marry within the limits the Sharīʿah permits, namely looking at the face and the hands (palms and backs), based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): “Look at her, for it is more likely to bring about harmony between you.” Narrated by al-Tirmidhī.
The suitor may also ask one of the women to look at the woman he is seeking to marry. In that case, she is permitted to see of her what she is normally permitted to see, which is not limited to the face and hands, and she then describes these matters to the suitor. It is narrated on the authority of Anas (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) sent Umm Sulaym to look at a girl, and said: “Smell her breath, and look at her heels.” Narrated by Aḥmad in his Musnad.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.7/p.192): “For one who cannot easily look, or does not wish to look himself, it is sunnah to send someone who is permitted to look at her, to observe her and describe her to him, even regarding what he himself is not permitted to look at. He thereby gains through the sending what he would not gain through looking. Because of the added need for this, it is excepted from the prohibition of a woman describing another woman to a man.”
The permissibility of looking is conditional upon his resolve to marry her once he is able to, his predominant assumption that his proposal will be accepted, and his assumption that the woman is free of marriage and of a waiting period (ʿiddah). Otherwise, looking is forbidden.
Accordingly, it is not permissible for the suitor to look at anything other than the face and hands. He may ask one of his maḥram women, such as his mother or sister, to see the woman unveiled, and the Sharia-compliant viewing (of a prospective bride) must take place in the presence of one of the woman’s maḥrams. And Allah Almighty knows best.