Is it a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to hold Jumu‘ah prayers?
No, it is not a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to have Jumu‘ah prayers. However, if a person vows to perform continuous I‘tikaf, and Jumu‘ah occurs within that period, then they must observe I‘tikaf in a mosque where Jumu‘ah is held so that they do not break their continuity by leaving for Friday prayer.
What is the ruling on giving Zakat al-Fitr in cash?
The default ruling is that Zakat al-Fitr should be given as the staple food of the land. In Jordan, for example, the staple food is wheat or rice, and the amount of Zakat al-Fitr is 2,500 grams per person. It is easy to give this amount of rice to the poor and needy, and this is the correct ruling according to all Islamic schools of thought.
However, Hanafi scholars have permitted giving Zakat al-Fitr as monetary value, considering it more beneficial for the poor and easier for the giver.
What is the ruling of Islamic Law on working in hotels?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible to work in hotels, restaurants, and shops in jobs that involve no direct handling of forbidden things and do not assist in them, such as administrative work.
As for jobs in which one directly handles forbidden things or assists in them, such as serving, transporting, or purchasing alcohol, receiving payment for it, or agreeing to buy it, working in them is forbidden, based on the saying of Allah the Mighty and Majestic: “And cooperate in righteousness and piety, but do not cooperate in sin and aggression. And fear Allah; indeed, Allah is severe in penalty.” [al-Māʾidah/2]
The basic nature of the work of hotels and restaurants is permissible, and the sin of any forbidden element that arises incidentally in some of what takes place in a hotel or restaurant is borne by those who run it.
The scholars have also permitted dealing with one whose lawful wealth is mixed with unlawful wealth, as previously explained in Fatwa no. (
2697). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.