Articles

Statement on the Stabbing of the Tourists
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 02-07-2023

Statement on the Stabbing of the Tourists

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His peace and blessings be upon Prophet Mohammad, his family and noble companions.

 

Attacking tourists is a heinous crime that contradicts the teachings of our Islamic religion, which commands honoring the guest and preserving the sanctity of human beings. 

Neither custom nor religion condone such crime and it is not related to our inherent Arab Islamic morality in this blessed country of safety and security.

 

We ask Allah to protect Jordan to remain an oasis of security and stability. The General Iftaa` Department

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on giving Zakah (obligatory charity) to one`s relatives?

It is impermissible to pay Zakah to one`s origins (parents and grandparents) because providing for them is an obligation on their branches (sons and daughters) if they were poor, but it is permissible to give some of the Zakah money to relatives whose provision isn`t due on the giver of the Zakah.

Is it permissible for women to attend Tarawih prayer in the mosque?

Yes, it is permissible for women to attend Tarawih prayer in the mosque, provided they observe modesty, proper covering, and avoid mixing with men.
The Prophet ﷺ said: "Do not prevent the female servants of Allah from the mosques of Allah." [Bukhari and Muslim]

What is the ruling on praying while wearing shoes?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.

There is no sin for a Muslim to perform prayer while wearing their sandals or shoes, provided they are free from any impurities (najasa). It was narrated that Anas bin Malik (may Allah be pleased with him) was asked: 'Did the Prophet ﷺ pray in his sandals?' He replied: 'Yes.'" (Related by Al-Bukhari).

It is stated in Fath al-Bari (Vol.1/P.494) by Ibn Hajar (may Allah have mercy on him): "Regarding the phrase 'praying in his sandals,' Ibn Battal said: 'This is understood to apply as long as there is no impurity on them; furthermore, this is considered one of the legal concessions (rukhas)." And Allah the Almighty knows best.