Articles

Statement on the Stabbing of the Tourists
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 02-07-2023

Statement on the Stabbing of the Tourists

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His peace and blessings be upon Prophet Mohammad, his family and noble companions.

 

Attacking tourists is a heinous crime that contradicts the teachings of our Islamic religion, which commands honoring the guest and preserving the sanctity of human beings. 

Neither custom nor religion condone such crime and it is not related to our inherent Arab Islamic morality in this blessed country of safety and security.

 

We ask Allah to protect Jordan to remain an oasis of security and stability. The General Iftaa` Department

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is the prayer of someone who didn`t face Quibla (Ka`ba direction) valid?

All perfect praise be to Allah,The Lord of The Worlds.                                                                                                                                                              Facing the Quibla is a condition for the validity of prayer, and the prayer of the person who hadn`t faced the direction of the Quibla is invalid, and he is obliged to repeat it. And Allah Knows Best.

What is the ruling on bypassing a nearby mosque for a distant one?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
If a distant mosque has a larger congregation (Jama‘ah) while the congregation in the nearby mosque is smaller, and the congregation in the nearby mosque is not adversely affected by the worshiper's absence, then it is better for him to pray in the distant mosque with the larger congregation. However, if the congregation in the nearby mosque would be affected by his absence—such as if he is its Imam, or if his presence encourages others to attend—then praying in the nearby mosque is better. This ensures that the congregation is established in two different locations within the community. This is based on the saying of the Prophet ﷺ: 'A man's prayer offered with another man is purer than his prayer which he offers alone, and his prayer with two men is purer than his prayer with one and if they are more (in number), it is more beloved to Allah, the Mighty the Majestic' (Narrated by Ahmad, Abu Dawood, and An-Nasa'i). And Allah the Exalted knows best.

Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of another without their permission?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
It is not permissible for a person to offer a sacrifice (Udhiyah) on behalf of someone else without their permission, except in the following cases: if he sacrifices on behalf of the members of his household, if a guardian sacrifices from his own wealth on behalf of his ward, or if the Imam (ruler) sacrifices from the public treasury (Bayt al-Mal) on behalf of the Muslims. And Allah the Almighty knows best.