Articles

Statement on the Stabbing of the Tourists
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 02-07-2023

Statement on the Stabbing of the Tourists

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His peace and blessings be upon Prophet Mohammad, his family and noble companions.

 

Attacking tourists is a heinous crime that contradicts the teachings of our Islamic religion, which commands honoring the guest and preserving the sanctity of human beings. 

Neither custom nor religion condone such crime and it is not related to our inherent Arab Islamic morality in this blessed country of safety and security.

 

We ask Allah to protect Jordan to remain an oasis of security and stability. The General Iftaa` Department

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on performing Tahajjud after the Witr?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible for one who has prayed the Witr to perform voluntary (Nafl) prayers after it. However, it is preferable for the Witr to be the final prayer of the night. Therefore, if a person is confident that they will wake up during the night for Tahajjud, it is recommended for them to delay the Witr until after the Tahajjud. Conversely, if one fears they may not wake up, they should perform the Witr before sleeping.
 
Al-Khatib al-Shirbini (may Allah have mercy on him) stated: 'It is not disliked (Makruh) to perform Tahajjud after the Witr, but it is not recommended to do so intentionally.' [Mughni al-Muhtaj, Vol. 1/P.454]. And Allah the Exalted knows best."

 

 

Is it a condition that a woman should untie her locks while making Ghusl (ritual bath)?

Ghusl from Janabah (ritual impurity), or menstruation obligates that water reaches the roots of the hair in order for the Ghusl to be valid, but if it doesn`t, then hair locks must be untied for water to reach them, and for Ghusl to become valid.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

A woman made a wig for herself from her own [previously shed] hair, which she wears on her head after having lost her hair [due to hair loss]. Is this permissible?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Since the hair belongs to the woman herself, the wig can be removed during the obligatory ghusl (ritual bathing), and part of the head can still be wiped during wuḍū' (ablution), there is no sharī‘ah objection to making this wig — provided she does not appear wearing it in front of non-maḥram men (Any males outside a woman's immediate family whom she is permitted to marry under Islamic law), since it is not permissible for them to look at a woman's detached hair.
It is stated in Rawḍat aṭ-Ṭālibīn wa ‘Umdat al-Muftīn: "Whatever it is not permissible to look at while still attached [to the body] — such as the male genitalia, a free woman's forearm, the hair of her head, and a man's pubic hair, and similar matters — it remains unlawful to look at even after it has been detached [from the body], according to the more correct position (al-aṣaḥḥ)." And Allah, the Exalted, knows best.