Is a person rewarded for refraining from all that breaks their fast when required to do so, and is it considered a valid fast?
If a person eats or drinks thinking that Fajr has not yet arrived, but then someone informs them that Fajr had already begun, they must refrain from eating for the rest of the day and make up the fast later.
If they observe the required restraint (imsak), they will be rewarded for obeying the command because fulfilling an obligation brings reward.
However, this is not considered a valid fast in terms of rulings. For example:
● It is not disliked (makruh) for them to use a miswak after noon.
● They are not encouraged to hasten the breaking of the fast at sunset.
● Other fasting-related rulings do not apply to them.
What is the ruling on a person in a state of major impurity (junub) walking or eating before performing the ritual bath?
It is from the Sunnah for a Muslim to hasten to perform the ritual bath for major impurity. However, if he delays it, he does not sin provided he does not miss the prayer. It is permissible for the junub to walk, eat, drink, and sleep. It is recommended for him to perform ablution before these actions to reduce the state of impurity, although the best is for him to perform the ritual bath. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on attending relatives` parties held in public halls, or hotels since if we don`t, we will be subjected to their admonition?
If such parties involve mixing between men and women, or forbidden acts such as listening to songs with sinful lyrics, then attending them is forbidden from the view point of Sharia since people`s admonition is nothing compared to Allah`s, The Almighty`s, wrath.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.