Does nosebleed during the day in Ramadan affect the validity of fasting?
A nosebleed does not affect the validity of fasting unless some of the blood reaches the body cavity or the person intentionally swallows it. In such a case, their fast is invalid, and they must refrain from eating and drinking for the rest of the day and make up for that day later.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What should someone do if they fasted for only 28 days in their country and then traveled to a place where Eid has already been declared?
If a person fasts in their country and then travels to another country where Eid has been declared, they must celebrate Eid with the people of that country.
● If their total fasts add up to 29 days, nothing is required of them.
● However, if they have only fasted 28 days, they must make up one day after Eid, because an Islamic month cannot be only 28 days.
What is the ruling on making up the regular *rawātib* (sunnah) prayers together with a missed obligatory prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is obligatory to make up (qaḍāʾ) a missed obligatory prayer (farḍ). As for the timed supererogatory prayers (al-sunan al-muʾaqqatah) or the regular rawātib prayers, it is recommended (mandūb) to make them up, even if a long time has passed. Ibn Ḥajar (may Allah have mercy on him) said in his Fatāwā: "It is established in our school that it is sunnah to make up the timed voluntary prayers, by night or by day, even if congregation is not prescribed for them, whether much time has passed or little."
Accordingly, it is recommended to make up the sunan together with the obligatory prayer. And Allah Almighty knows best.
________________________________________
Note on terminology: Al-nawāfil al-muʾaqqatah (timed voluntary prayers) refers to supererogatory prayers tied to a specific time or cause, such as the rawātib (regular prayers before and after the obligatory ones), Duha, and the like. The ruling given here reflects the Shāfiʿī position.