For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for the children of a deceased father to settle his debt from the Zakah (obligatory charity) money due on them?
It is impermissible to use the Zakah of one`s money for settling the debts of the deceased. However, children should settle the debts of their deceased parents out of filial piety. And Allah Knows Best.
What is the ruling on eating or drinking forgetfully during the day in Ramadan or during voluntary fasting?
Whoever eats or drinks forgetfully while fasting, whether in an obligatory or voluntary fast, should continue their fast, for it is Allah who has provided them with food and drink. There is no difference between obligatory and voluntary fasting in this ruling.
What is the ruling on performing the obligatory prayer immediately after the commencement of the Adhan?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to perform the obligatory prayer (Fard) immediately after the commencement of the prayer time. As the Adhan (call to prayer) serves as a sign that the time has entered, it is permissible to pray as soon as the Adhan begins. However, it is recommended (Mustahabb) for whoever hears the Mu’adhin to repeat what he says. If the Adhan occurs while one is already engaged in prayer, he should repeat the words of the Mu’adhin after he has completed his prayer. And Allah the Exalted knows best.