For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
A group of about thirty young men will go to a farm on Friday. Is it permissible for one of us to deliver the sermon (*khuṭbah*) and lead us in the Friday prayer, or is it necessary to go to the nearest mosque?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Friday prayer (Jumuʿah) is not obligatory upon a traveler, whether his journey is long or short, if he leaves his place of residence before the time of Fajr begins, according to the Shāfiʿī school. If, however, he sets out on his journey after the Fajr adhān, then he is obliged to perform the Friday prayer, whether in his own town or in any town where the Friday prayer is held.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.383), one of the books of the Shāfiʿī school: “[The Friday prayer] is not obligatory upon a traveler on a permissible journey, whether long or short, if he departs from his place of residence before dawn.” End quote.
Accordingly, if you set out on your journey after Fajr, you are obliged to perform the Friday prayer in the mosque. The same applies if you set out after that, since you would not have fulfilled the conditions for the validity of the Friday prayer, among them: that it be attended by forty men who are free, adult (bāligh), sane, and settled residents of the place where Friday is held. It must be held within a cluster of connected buildings, whether a city, a village, or a district (liwāʾ), for what counts is the gathering of the buildings. And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for a guardian (Big brother) to unlawfully stop his sister from getting married?
If the guardian denies her right in getting married for an unlawful reason, she should go to court in order to settle that matter, and the guardian is considered sinful in this case.
What is the amount of the Fitr Zakah (obligatory charity) of Ramadan?
The Fitr Zakah of Ramadhaan is a Sa` (2500 grams) from what the people of that country or state eat the most. And Allah Knows Best.