Articles

The Iftaa` Department Condemns the Terrorist Incident in Sri Lanka
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 20-06-2023

The Iftaa` Department Condemns the Terrorist Incident in Sri Lanka

 

The General Iftaa` Department condemns the cowardly terrorist incident that targeted a group of churches and hotels in Sri Lanka, which resulted in the loss of innocent lives, attacks on places of worship, and intimidation of safe people. This horrible act contradicts with the higher objectives of Islamic Law as well as all divine laws. It also contradicts with the provisions of Islamic law which aim to enhance peace and security, stop bloodshed and protect places of worship. Such cowardly acts targeting worshippers and places of worship contribute in spreading hatred amongst people and create obstacles amongst them, which keeps them in a state of continued struggle instead of cooperation for the good of humanity.

 

The Department extends its deepest condolences to the families of the victims and wishes a speedy recovery to the wounded.

 

We ask Allah to protect Jordan from every evil and bless it with continued peace and security.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Which is more excellent for a woman: to pray in the mosque or in her house?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Our Master the Prophet ﷺ said: 'It is more excellent for a woman to pray in her house than in her courtyard, and more excellent for her to pray in her private chamber than in her house.' Therefore, a woman’s adherence to her home and her refraining from going to the mosques—in obedience to the command of Allah the Exalted—attains a great reward and abundant recompense. Furthermore, women praying in congregation within their homes is better than their attendance at the mosques, based on the aforementioned Hadith. And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

Is fidyah required for someone who breaks their fast due to a valid excuse?

● If the excuse is permanent, such as a chronic illness with no hope of recovery or old age, then fidyah is required. This means feeding one needy person for each missed fasting day.
● However, if the excuse is temporary, such as menstruation, postnatal bleeding, or a temporary illness, then only making up the missed fasts (qada) is required, and fidyah does not apply.

What are the Sharia consequences when the sacrificial time for the uḍḥiyyah comes to an end?

 
 
 
 
 
 

 
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
If the sun sets on the final day of Tashriq (the 13th of Dhu al-Hijjah) and the Udhiyah (sacrificial animal) has not yet been slaughtered, its designated time has expired. Should a person slaughter it after this point, it will not be counted as an Udhiyah.
 
However, if the sacrifice was a vowed one (Mandhurah), they are strictly obligated to slaughter it as a makeup act (Qada’), and its meat must be distributed entirely according to the rules governing vowed sacrifices.
 
It is stated in Bushra al-Karim (p. 702): "If one slaughters after sunset on the final day [of Tashriq]... it does not count as an Udhiyah, unless it was a vowed sacrifice, in which case it is fulfilled as a makeup act (Qada’)." And Allah the Almighty Knows Best.