Is it permissible for a suitor to go out with his fiancé upon the conclusion of the marriage contract?
Upon the conclusion of the marriage contract, the woman becomes lawful for her husband. However, the customary practice should be observed in this regard since rights could be lost in case of divorce, or death.
Is the multiplication of reward for prayer in the sanctuaries of Makkah and Madīnah limited to the obligatory prayer, or does it include the voluntary prayer as well?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no difference between the obligatory (farḍ) and the voluntary (nafl) prayer in the ḥadīth on the multiplication of reward in the two Sanctuaries (al-Ḥaramayn), because the authentic ḥadīths are unrestricted and general in wording. It is therefore not permissible to restrict or specify them without evidence. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that the superiority of prayer in the two mosques of Makkah and Madīnah is not limited to the obligatory prayer, but includes both the obligatory and the voluntary.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.8/p.476]
The multiplication of reward applies to whoever prays in al-Masjid al-Ḥarām or anywhere within the sanctuary (ḥaram). Al-Shirwānī (may Allah have mercy on him) said: “The more correct view according to al-Nawawī is that the multiplication of the prayer’s reward covers the whole sanctuary, and is not limited to the mosque, nor to Makkah itself.” [Tuḥfat al-Muḥtāj with the glosses of al-Shirwānī and al-ʿAbbādī, Vol.10/p.95]. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on wiping the head during ablution from behind a barrier like a headscarf (hijab)?
The obligation in ablution is to wipe some of the head; it is not a condition to wipe all of it. As for one who has a turban or headscarf on their head, it is permissible for them to wipe over it after wiping a part of their head in any place. This is easily done at the front of the head. This means the woman begins by wiping the front of her head from under the headscarf, then completes the wiping to the back of the head from over the headscarf. If the woman wipes over the headscarf on her head and the moisture reaches the scalp or some hair within the boundaries of the head, it suffices for wiping the head. And Allah the Almighty knows best.