What is the ruling on a mother giving the Zakat of her wealth to her children?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a mother to give her children from the Zakat if they are among those who are eligible for it—such as being poor (Fuqara), possessing no wealth, and not being sufficiently provided for by the maintenance (Nafaqah) of others. This is based on the statement of the Messenger of Allah ﷺ regarding Zaynab, the wife of 'Abdullah ibn Mas'ud (may Allah be pleased with them both): (Your husband and your children are the most deserving of those upon whom you spend in charity) [Narrated by Al-Bukhari].
It is stated in [Al-Hawi al-Kabir, Vol. 8/P.537]: 'As for the wife, it is permissible for her to pay her Zakat to her husband from all the designated shares... Our evidence is the generality of the saying of Allah the Almighty: "Zakat expenditures are only for the poor and for the needy", and the Hadith of Abu Hurairah that the Prophet ﷺ said to Zaynab, the wife of 'Abdullah ibn Mas'ud: (Your husband and your children are the most deserving of those upon whom you spend), and this is taken in its general sense.' And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
"If the fidyah becomes obligatory upon a pregnant or nursing woman because she broke her fast out of fear for her child, is it obligatory from her own wealth, or from her husband's wealth?"
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The fidyah (ransom/compensation payment for breaking the fast) is obligatory from the wife's own wealth, and is not obligatory upon the husband unless he voluntarily chooses to pay it on her behalf.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/P.174): "If the two [the pregnant woman and the nursing mother] fear for the child alone — such as a pregnant woman fearing miscarriage, or a nursing mother fearing that her milk supply would decrease, thereby endangering the child — then both the qaḍā' (making up the missed fast) and the fidyah become obligatory upon them, to be paid from their own wealth." And Allah, the Exalted, knows best.
I own a pharmacy and have only merchandise. A full year (*ḥawl*) has passed and I have no cash. How do I pay the zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Zakāh must be paid immediately from the day it becomes due, and delaying it is forbidden when one is able to pay it, because it is the right of the poor, and it is forbidden to delay giving people their rights except for a valid Sharīʿah excuse. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “In our school, zakāh must be paid out immediately. Once it becomes due and he is able to pay it, it is not permissible to delay it. If he is unable, he may delay it until he is able. If he delays it after being able, he is disobedient and becomes liable for it.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.5/p.333]
If cash is not available to pay the zakāh and the only option is to pay in installments, he must pay it, even if in installments, from the proceeds of the merchandise that is sold after the time the zakāh became due, by deducting a set amount from each day’s takings. And Allah Almighty knows best.