For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for a mother to stop her daughter from marrying a respectable, God-fearing young man because he isn't college/university graduate?
It is impermissible to deny a woman her right in getting married except for a lawful reason, and problems can be solved through dialogue. However, she can file a suit in order for the judge to have a say in that regard.
Is it permissible for a person to give the Zakah (obligatory charity) to his daughter-in-law?
Yes, it is permissible for a person to give the Zakah to his daughter-in-law if she was poor, and none provided for particularly by whom are obliged to provide for her. And Allah Knows Best.
What is the ruling of islamic law on statutory (legal) interest awarded by a court?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a person in whose favor a judge has awarded statutory (legal) interest to deduct the actual litigation costs incurred in filing and prosecuting the lawsuit from these interest funds.
Any remaining balance beyond those actual expenses must be returned to the party upon whom the payment was imposed, provided that party is a specific individual. If, however, the paying party is a public entity or state institution, the remaining amount should be spent on the general public interests of Muslims—such as schools, mosques, roads, and similar public utilities shared by the community—or given in charity (Sadaqah) to the poor and needy. And Allah Almighty knows best.