For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
If someone fasts on the White Days with the intention of making up for missed fasts (qada), will they receive the reward for both voluntary and obligatory fasting?
Making up missed obligatory fasts (qada) is mandatory, and the intention for qada must be specified.
If a person makes up their missed Ramadan fasts on the White Days, they must intend qada, but they may also intend to fast the White Days, and Allah willing, they will receive the reward for both.
This is similar to entering a mosque and praying an obligatory prayer, where the person also earns the reward of Tahiyyat al-Masjid (greeting the mosque) if they intend both.
● If the person missed their fasts due to a valid excuse, they may wait and fast on the White Days.
● However, if they missed the fasts without a valid excuse, they must make up the fasts immediately and should not delay them until the White Days.
What is the ruling on a second congregation [being formed] in the mosque?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is disliked to deliberately seek to establish a second congregation in a mosque that is not one frequented by transient passersby — such as a neighborhood mosque with a regular, appointed imam — unless permission is granted by that imam, since doing so implies criticism and an affront to him. However, if the mosque is one frequented by transient passersby — such as mosques located in marketplaces — then a second or even third congregation is permissible there, whether or not it has a regular, appointed imam, and whether or not that imam gives his permission. This is because such mosques experience a continuous flow of people coming and going, so no implication of criticism toward the imam is perceived in the formation of multiple congregations in that setting. And Allah, the Exalted, knows best.
Which is more excellent for a woman: to pray in the mosque or in her house?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Our Master the Prophet ﷺ said: 'It is more excellent for a woman to pray in her house than in her courtyard, and more excellent for her to pray in her private chamber than in her house.' Therefore, a woman’s adherence to her home and her refraining from going to the mosques—in obedience to the command of Allah the Exalted—attains a great reward and abundant recompense. Furthermore, women praying in congregation within their homes is better than their attendance at the mosques, based on the aforementioned Hadith. And Allah the Exalted knows best.