What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on praying seated due to severe obesity, given that I experience hardship in performing the prayer — especially when rising from the ground after sujūd to perform the next rak‘ah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Standing, when one is able to do so, is a pillar of the prayer. However, whoever would experience severe, intolerable hardship, or fears harm to himself or to a limb due to obesity, or finds that standing causes him to lose his khushū‘ (humble focus and concentration) in prayer, then there is no objection to his praying seated on a chair or on the ground, performing rukū‘ (bowing) and sujūd (prostration) through gesture — provided that the gesture for sujūd is made lower than that for rukū‘. Whoever is able, at any point, to properly perform any one of these pillars, is obligated to perform it in full; for omitting it is a concession that applies only in cases of genuine inability. The Prophet ﷺ said: "When I command you to do something, do of it whatever you are able." (Related by al-Bukhārī). As the scholars of fiqh have established: what remains possible is not waived on account of what is difficult.
The criterion for determining genuine inability, as chosen by Imam al-Ḥaramayn al-Juwaynī (raḥimahullāh), is that the worshipper experiences hardship that causes him to lose his khushū‘.
As for voluntary (nafl) prayer, there is no objection to performing it while seated, even if one is able to stand. However, rukū‘ and sujūd must still be performed [in their proper physical form] by anyone who is able to do so. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on a second congregation [being formed] in the mosque?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is disliked to deliberately seek to establish a second congregation in a mosque that is not one frequented by transient passersby — such as a neighborhood mosque with a regular, appointed imam — unless permission is granted by that imam, since doing so implies criticism and an affront to him. However, if the mosque is one frequented by transient passersby — such as mosques located in marketplaces — then a second or even third congregation is permissible there, whether or not it has a regular, appointed imam, and whether or not that imam gives his permission. This is because such mosques experience a continuous flow of people coming and going, so no implication of criticism toward the imam is perceived in the formation of multiple congregations in that setting. And Allah, the Exalted, knows best.
In the Sharia-compliant viewing at a prospective bride (*al-naẓrah al-sharʿiyyah*), is it permissible for the man to see the woman without a veil (*ḥijāb*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for the suitor to see the woman he is seeking to marry within the limits the Sharīʿah permits, namely looking at the face and the hands (palms and backs), based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): “Look at her, for it is more likely to bring about harmony between you.” Narrated by al-Tirmidhī.
The suitor may also ask one of the women to look at the woman he is seeking to marry. In that case, she is permitted to see of her what she is normally permitted to see, which is not limited to the face and hands, and she then describes these matters to the suitor. It is narrated on the authority of Anas (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) sent Umm Sulaym to look at a girl, and said: “Smell her breath, and look at her heels.” Narrated by Aḥmad in his Musnad.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.7/p.192): “For one who cannot easily look, or does not wish to look himself, it is sunnah to send someone who is permitted to look at her, to observe her and describe her to him, even regarding what he himself is not permitted to look at. He thereby gains through the sending what he would not gain through looking. Because of the added need for this, it is excepted from the prohibition of a woman describing another woman to a man.”
The permissibility of looking is conditional upon his resolve to marry her once he is able to, his predominant assumption that his proposal will be accepted, and his assumption that the woman is free of marriage and of a waiting period (ʿiddah). Otherwise, looking is forbidden.
Accordingly, it is not permissible for the suitor to look at anything other than the face and hands. He may ask one of his maḥram women, such as his mother or sister, to see the woman unveiled, and the Sharia-compliant viewing (of a prospective bride) must take place in the presence of one of the woman’s maḥrams. And Allah Almighty knows best.