For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on kidney dialysis while fasting in Ramadan?
Kidney dialysis breaks the fast because the dialysis fluid is nutritive, as confirmed by medical experts. Additionally, it involves the entry of substances into the body cavity (jauf).
A patient undergoing dialysis must make up for that day after Ramadan. If they are unable to do so, they must pay fidyah by feeding one needy person for each day they missed.
What are the Sharia consequences when the sacrificial time for the uḍḥiyyah comes to an end?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the sun sets on the final day of Tashriq (the 13th of Dhu al-Hijjah) and the Udhiyah (sacrificial animal) has not yet been slaughtered, its designated time has expired. Should a person slaughter it after this point, it will not be counted as an Udhiyah.
However, if the sacrifice was a vowed one (Mandhurah), they are strictly obligated to slaughter it as a makeup act (Qada’), and its meat must be distributed entirely according to the rules governing vowed sacrifices.
It is stated in Bushra al-Karim (p. 702): "If one slaughters after sunset on the final day [of Tashriq]... it does not count as an Udhiyah, unless it was a vowed sacrifice, in which case it is fulfilled as a makeup act (Qada’)." And Allah the Almighty Knows Best.
Does passing wind, from the anus without a smell, invalidate prayer?
If a person is certain of having passed wind even if it was with no smell, then both his/her ablution and prayer are invalidated, thus he/she should remake ablution and re-perform prayer.