What is the ruling of Islamic Law if the follower (maʾmūm) stands up for the third rakʿah out of forgetfulness while the imam has sat for the middle tashahhud?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If the imam sits for the tashahhud while the follower (maʾmūm), out of forgetfulness, stands up for the third rakʿah, he is obliged to return to his sitting position, since following the imam is obligatory. In this case, no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is required of him. If, however, he fails to return, his prayer is rendered invalid.
Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, states: "If the follower stands up alone out of forgetfulness, he is obliged to return, since following the imam is obligatory... If he does not return, his prayer is rendered invalid, due to his departure from what is obligatory." [Asnā al-Maṭālib,Vol.1/P.190] And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on the ablution of one from whom blood exits from his nose or a wound?
Blood flowing from a wound or a nosebleed does not invalidate ablution. However, performing ablution is recommended to avoid scholarly disagreement with those who make ablution obligatory after blood flows. And Allah the Almighty knows best.
Is it valid to perform the obligatory prayer while sitting?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Standing (Al-Qiyam) while having the ability to do so is one of the pillars (Arkan) of the prayer; the obligatory (Faridah) prayer is not valid without it. However, whoever is unable to stand may pray sitting down. As for voluntary (Nafilah) prayers, it is permissible to pray them sitting even if one is able to stand, but the one sitting receives half the reward of the one who prays standing. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.