What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on reciting aloud (*jahr*) in a silent (*sirriyyah*) prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Reciting aloud (jahr) in the Fajr prayer, in the first two rakʿahs of Maghrib and ʿIshāʾ, and reciting silently (isrār) in the Dhuhr and ʿAṣr prayers is a sunnah. If the worshipper recites aloud where silence is prescribed, or the reverse, his prayer is valid, although it is better to follow the sunnah, in imitation of the Prophet (peace and blessings be upon him). Abū Hurayrah (may Allah be pleased with him) said: “In every prayer there is recitation. What the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) let us hear, we let you hear, and what he concealed from us, we conceal from you. If you add nothing to Umm al-Qurʾān (al-Fātiḥah), it suffices, and if you add to it, it is better.” Narrated by al-Bukhārī.
Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said in al-Majmūʿ (Vol.3/389): “The sunnah is to recite aloud in the two rakʿahs of Ṣubḥ (Fajr), Maghrib, and ʿIshāʾ, and in the Friday prayer, and to recite silently in Dhuhr, ʿAṣr, the third rakʿah of Maghrib, and the third and fourth of ʿIshāʾ. All of this is by the consensus of the Muslims, together with the mutually reinforcing authentic ḥadīths on the matter. This is the ruling for the imam. As for the individual worshipper (munfarid), it is sunnah for him to recite aloud according to us and according to the majority… If he recites aloud where silence is prescribed, or the reverse, his prayer is not invalidated, nor is there a prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) for it, but he has committed something disliked (makrūh).” And Allah Almighty knows best.
What is the Islamic ruling on one who was unable to fast and then regained the ability?
He is not required to make up the fast (Qada) even if he becomes capable of it; whether he regained the ability to fast after paying the fidya (feeding a needy person for each day of missed fasting) or before it, because he was liable for paying it in the first place, so it remains binding upon him. However, if he delayed paying it beyond the first year, nothing is required of him due to the delay. If he is unable to pay it, it does not remain as a debt upon him. And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling on combining (jam‘) and shortening (qaṣr) prayers when travel is repeated on a daily basis?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
A traveler is permitted to avail himself of the concessions of shortening and combining prayers once the distance of his journey reaches (81 km) or more. This is on condition that his journey is a permissible one, and that he begins shortening and combining only after setting out and passing beyond the built-up limits of the city in which he resides, or beyond the administrative boundaries of the area where he lives.
Accordingly, if the distance between one's workplace and one's place of residence reaches the distance upon which the concession of combining and shortening depends, then combining and shortening are permissible once he leaves the built-up area, even if this travel is repeated on a daily basis.
Ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It is permissible to combine Ẓuhr and ‘Aṣr, either as an early combination (taqdīm) in the time of the first, or as a delayed combination (ta'khīr) in the time of the second; and likewise Maghrib and ‘Ishā' — either early, in the time of the first, or delayed, in the time of the second — during a long, permissible journey, in following [the Prophet's practice]. As for the delayed combination, it is established in the two Ṣaḥīḥs from the ḥadīth of Anas and Ibn ‘Umar (raḍiyallāhu ‘anhum). As for the early combination, Ibn Ḥibbān and al-Bayhaqī graded it ṣaḥīḥ from the ḥadīth of Mu‘ādh, and at-Tirmidhī graded it ḥasan." [Quoted with slight abridgment from Mughnī al-Muḥtāj, Vol.1/p.529]
The conditions for combining and shortening have already been explained in Fatwa No. 14 and Fatwa No. 842. And Allah, the Exalted, knows best.