What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on performing istinja' before every ablution?
Istinja' is not from the conditions for the validity of ablution. It is only obligatory for prayer when there is impurity from urine or stool on the private part, or if there is fear of the impurity spreading to the body or clothing. And Allah the Almighty knows best.
What is the validity of the formula for sending blessings upon our master Muḥammad ﷺ: *"Allāhumma ṣalli wa sallim wa bārik ‘alā sayyidinā Muḥammad wa ‘alā ālihi, ‘adada kamāli-Llāhi wa kamā yalīqu bikamālihi"* ("O Allah, send blessings, peace, and grace upon our master Muḥammad and his family, by the number of Allah's perfection, and as befits His perfection")?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to send blessings upon our master, the Prophet ﷺ, using the formula mentioned in the question, since sending blessings upon the Prophet ﷺ is an act of devotion legislated in its basic essence, without a specific prescribed wording required outside of the formal prayer itself. It is therefore valid to perform it outside of prayer using any formula. This particular formula involves multiplying the blessings sent upon the Chosen Prophet ﷺ to the number of the perfections of Allah, the Exalted — which are limitless — so that, by Allah's permission, its reward and benefit never cease.
The meaning of "the number of Allah's perfection" is that it is without limit, making the blessings sent boundless, corresponding to His perfection, Glorified is He, which cannot be enumerated or counted. This formula is analogous to the words of our Greatest Prophet ﷺ, as related in the authentic ḥadīth narrated by Imam Muslim: the Prophet ﷺ said to Sayyidah Juwayriyyah (raḍiyallāhu ‘anhā): "Indeed, I said four phrases after you [left], three times, which, if weighed against everything you have said since this morning, would outweigh them: Subḥān Allāhi wa biḥamdihi, ‘adada khalqihi, wa riḍā nafsihi, wa zinata ‘arshihi, wa midāda kalimātihi" (Glory be to Allah, and praise be to Him, by the number of His creation, by His pleasure, by the weight of His Throne, and by the extent of His words). And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on someone who intends to travel to Jeddah for two days — must he enter iḥrām from his place of residence [i.e., before passing the mīqāt]?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Whoever is firmly resolved in his intention to perform ‘Umrah before setting out on his journey, it is unlawful for him to pass beyond his country's mīqāt (the designated boundary point for entering the state of iḥrām) without entering iḥrām. If he does so, he must return to the mīqāt to enter iḥrām from there, provided he has not yet begun performing the rites of the pilgrimage — in which case nothing further is required of him. However, if he does not return, he must offer a sacrifice (sheep/goat), to be distributed among the poor of the Ḥaram.
It is stated in at-Tanbīh fī al-Fiqh ash-Shāfi‘ī (p. 71): "Whoever, intending to perform the rites [of ‘Umrah or Ḥajj], passes beyond the mīqāt and enters iḥrām only after it, must offer a sacrifice. However, if he returns to the mīqāt before beginning any of the rites, the sacrifice is waived from him."
Accordingly: whoever is firmly resolved in his intention to perform ‘Umrah before setting out on his journey must enter iḥrām at the mīqāt of his country through which he passes. Whoever fails to do so, passing beyond the mīqāt without entering iḥrām, and does not return, has sinned, and must repent to Allah, the Exalted; and he must offer a sacrifice, to be distributed among the poor of the Ḥaram. And Allah, the Exalted, knows best.