Articles

A Statement on Banning Forbidden Festivals
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 04-09-2014

 

A Statement on Banning Forbidden Festivals

 

All perfect praise be to Allah. Peace and blessings be upon Prophet Mohammad and upon his family and righteous companions.

Calls have recently spread via some means of media for holding festivals that carry exotic names and involve aberrant activities. The most recent of these is the so-called "The Wine Festival"

We stress that calling for such festivals, holding them and taking part in them violates the teachings of our Islamic faith, and they aren`t a part of  our authentic Islamic values as well as the traditions and customs observed in our blessed Jordan of The Hashemites.

On its part, The Iftaa` Department calls on citizens to boycott such festivals which incur corruption to the country and its people.

The Department also calls on the official authorities to ban such events in order to maintain our orthodox faith and the integrity of the Jordanian people.

Moreover, the Department highly appreciates the statement issued by the Ministry of Interior banning such festivals and calling those in charge of them to account.

We beseech Allah, The Almighty, to avert our country all kinds of sins and trials be they seen, or unseen.

And all perfect praise is due to Allah, The Lord of The Worlds.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on fasting only on Friday, Saturday, or Sunday?

In voluntary fasting (nafl), it is disliked (makruh) to fast only on Friday, Saturday, or Sunday.
However:
● If one fasts a day before or after Friday, then that is permissible.
● The same applies to Saturday and Sunday—fasting them along with another day removes the dislike.
● Fasting all three days (Friday, Saturday, and Sunday) together is not disliked.
If any of these days coincide with a recommended fasting day, such as Arafah or Ashura, then fasting it alone is not disliked.

What is the meaning of the Prophetic statement that a boy is held in pledge (murtahan) for his 'aqīqah?

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The first interpretation: That if the boy dies in infancy without an 'aqīqah having been performed on his behalf, he will not intercede for his parents on the Day of Resurrection. This is the position of Imam Aḥmad ibn Ḥanbal, and Imam al-Khaṭṭābī concurred with him, stating: "The finest of what has been said regarding this matter is the position adopted by Aḥmad ibn Ḥanbal." — [Fatḥ al-Bārī by Ibn Ḥajar,{Vol.9/P.594]
The second interpretation: That the child is likened to a pledged object (marhūn) — one from which full benefit and enjoyment cannot be derived until it is redeemed. A blessing is only made complete upon the one blessed when they fulfil the obligation of gratitude (shukr), and the prescribed expression of gratitude for this particular blessing is what the Prophet ﷺ established as Sunnah — namely, the slaughtering of the 'aqīqah on behalf of the newborn as an act of thankfulness to Allah the Almighty and as a supplication for the wellbeing and safety of the child. This is the position of Mullā 'Alī al-Qārī. See: [Mirqāt al-Mafātīḥ Sharḥ Mishkāt al-Maṣābīḥ, Vol.7/P.2688]
And Allah Almighty knows best.

Can a woman leading other women in Tarawih prayer recite aloud?

Yes, a woman leading other women in Tarawih prayer is allowed to recite aloud, as long as no non-mahram (other than unmarriageable kin) men can hear her.