Articles

A Statement on Banning Forbidden Festivals
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 04-09-2014

 

A Statement on Banning Forbidden Festivals

 

All perfect praise be to Allah. Peace and blessings be upon Prophet Mohammad and upon his family and righteous companions.

Calls have recently spread via some means of media for holding festivals that carry exotic names and involve aberrant activities. The most recent of these is the so-called "The Wine Festival"

We stress that calling for such festivals, holding them and taking part in them violates the teachings of our Islamic faith, and they aren`t a part of  our authentic Islamic values as well as the traditions and customs observed in our blessed Jordan of The Hashemites.

On its part, The Iftaa` Department calls on citizens to boycott such festivals which incur corruption to the country and its people.

The Department also calls on the official authorities to ban such events in order to maintain our orthodox faith and the integrity of the Jordanian people.

Moreover, the Department highly appreciates the statement issued by the Ministry of Interior banning such festivals and calling those in charge of them to account.

We beseech Allah, The Almighty, to avert our country all kinds of sins and trials be they seen, or unseen.

And all perfect praise is due to Allah, The Lord of The Worlds.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What fulfills the requirement of Suhoor?

Suhoor is fulfilled by eating even a single date or drinking a sip of water, anytime after midnight and before Fajr, with the intention of strengthening oneself for fasting.

What is the ruling on offering an Udhiyah on behalf of another with their permission?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible for a person to offer a sacrifice (Udhiyah) on behalf of someone else with their permission, even if the person performing it has not offered a sacrifice for themselves. It is stated in Sharh Manhaj al-Tullab (Vol.5/P.261) by Zakariya al-Ansari: "No one may offer a sacrifice on behalf of another without their permission... as opposed to when permission has been granted." And Allah the Almighty knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on purchasing a home through conventional commercial banks for those living in the West?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
The ruling of Islamic Law on purchasing a home through usurious/interest-bearing loans was previously detailed in Fatwa No. (760). Its summary affirms the prohibition of purchasing homes through interest-bearing loans, based on the general foundational principle of the strict prohibition of Riba (usury). This is the position we hold in devotion to Allah Almighty, and it is the religious edict we convey to the people.
 
As for considering the specific circumstances of a particular country or individual, the questioner must personally consult scholars whom they trust within their country of residence. And Allah Almighty knows best.