Articles

A Statement on Banning Forbidden Festivals
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 04-09-2014

 

A Statement on Banning Forbidden Festivals

 

All perfect praise be to Allah. Peace and blessings be upon Prophet Mohammad and upon his family and righteous companions.

Calls have recently spread via some means of media for holding festivals that carry exotic names and involve aberrant activities. The most recent of these is the so-called "The Wine Festival"

We stress that calling for such festivals, holding them and taking part in them violates the teachings of our Islamic faith, and they aren`t a part of  our authentic Islamic values as well as the traditions and customs observed in our blessed Jordan of The Hashemites.

On its part, The Iftaa` Department calls on citizens to boycott such festivals which incur corruption to the country and its people.

The Department also calls on the official authorities to ban such events in order to maintain our orthodox faith and the integrity of the Jordanian people.

Moreover, the Department highly appreciates the statement issued by the Ministry of Interior banning such festivals and calling those in charge of them to account.

We beseech Allah, The Almighty, to avert our country all kinds of sins and trials be they seen, or unseen.

And all perfect praise is due to Allah, The Lord of The Worlds.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it permissible to offer mandatory prayer while sitting?

All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds, and may His Peace and Blessings be upon our Prophet Muhammad and upon all of his family and companions.                                                                                                                                                                                                                            Standing up is a pillar in the mandatory prayer and the prayer is not valid without it unless one cannot do it. As for Nafila (supererogatory prayer), one can perform it in the state of sitting even if he/she can stand, but his/her reward is half the reward of the person who prays while standing if he/sh has no legal excuse for such an act. And Allah Knows Best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling on combining more than one intention in the prayer, such as combining the *sunnah* of wuḍūʾ with the pre-Dhuhr *sunnah*, or combining the *sunnah* of greeting the mosque (*taḥiyyat al-masjid*) with the pre-Dhuhr *sunnah*?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Combining two intentions in a single act of worship, which some jurists call the “overlapping of acts of worship”, has several cases and precise rules. These can be consulted in the books of legal maxims, such as al-Manthūr fī al-Qawāʿid al-Fiqhiyyah by al-Zarkashī and al-Ashbāh wa’l-Naẓāʾir by al-Suyūṭī. Among the most important of these rules:
First: If all of the acts of worship that one wishes to combine under one intention are obligatory, the intentions do not overlap. An example is combining the intention of the obligatory ʿAṣr prayer with that of the obligatory Dhuhr prayer. The intentions do not overlap in this case.
Second: If the two acts are specified supererogatory prayers (nawāfil muqayyadah) that are aimed at in themselves because of a particular time, occasion, or cause, or if they are an obligatory prayer and a specified supererogatory prayer, the intentions again do not overlap. An example is the Duha prayer, which may not be combined with, for instance, the regular sunnah of Dhuhr.
It is stated in Bushrā al-Karīm: “Whatever is not, in meaning, an absolute voluntary prayer, such as the Duha sunnah… is not subsumed under another. Rather, if he intends something else along with it… the prayer is not validly entered. This is because combining two obligations, two specified supererogatory prayers, or an obligation and a specified supererogatory prayer invalidates the prayer in cases not built upon overlapping, as ritual purification (ṭahārah) is.”
Third: If the two acts are absolute voluntary prayers (nawāfil muṭlaqah), or one of them is, where the texts of the Sharīʿah show that the aim of the voluntary act is to fill the time with worship, then overlapping of intentions is permissible. An example is the obligatory Dhuhr prayer together with the sunnah of greeting the mosque (taḥiyyat al-masjid). And Allah Almighty knows best.

Is it permissible for household members to pool money for the Udhiyah and gift it to one of them?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible for members of a household to pool their money together and gift the total amount to one individual among them so that he may offer the sacrifice (Udhiyah). In this case, the family members receive the reward for giving charity (Sadaqah), and the one performing the sacrifice includes them in the spiritual reward (Thawab).
 
Furthermore, slaughtering a single sheep (on one's own) is considered religously better than participating as one of seven people in the sacrifice of a cow or a camel. And Allah the Almighty knows best.