Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

"Resolution No. (292): "Ruling on Giving Zakah for Renovating the Old Houses of the People of Jerusalem

Date Added : 17-08-2020

Resolution No. (292) (12/2020) by the Board of Iftaa`, Research and Islamic Studies:

"Ruling on Giving Zakah for Renovating the Old Houses of the People of Jerusalem"

Date: (16th of Dhu al-Hijjah, 1441 AH), corresponding to (6/8/2020 AD).

 

All perfect praise be to Allah, the Lord of the Worlds; may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

In its 10nth meeting held on the above date, the Board of Iftaa`, Research and Islamic Studies reviewed the letter No.(4/1/1/1842) (15/3/2020) sent from the Director General of the Zakah Fund Dr. Abed Mahmoud Smirat.  In this letter Mr. Smirat asked about the permissibility of allocating a portion of the Zakah funds (2000JDs) in favor of the Jordanian Engineers` Association`s campaign "Light the Jerusalem Lanterns", as requested by Mr. Abu Sufeh, for the purpose of renovating the old houses of the people of Jerusalem.

After deliberating, the Board decided the following:

There is no sin in using Zakah funds for renovating the houses of the poor and needy families from among the people of Jerusalem, of course after asking their permission. Rather, it is the duty of every Muslim to help the people of Jerusalem stand in the face of the Israeli occupation and prevent the judaization of this city. We pray that whoever gives Zakah for this purpose receives the same reward of those mentioned in the following Hadith: "It was narrated that Maimunah the freed (female) slave of the Prophet (PBUH) said: I said: “O Messenger of Allah, tell us about Baitil- Maqdis.” He said: “It is the land of the Resurrection and the Gathering. Go and pray there, for one prayer there is like one thousand prayers elsewhere.” I said: “What if I cannot travel and go there?” He said: “Then send a gift of oil to light its lamps, for whoever does that is like one who goes there.” {Ahmad`s Musnad, vol.45/pp.598}. And Allah the Almighty Knows Best.

 

 

 Chairperson of Iftaa` Board,

Grand Mufti of Jordan,

Dr. Abdulkareem al-Khasawneh

Dr. Mahmoud al-Sartawi, Member

Sheikh Sa`eid Al-Hijjawi, Member

Dr. Majed al-Darawsheh, Member

Dr. Ahmad al-Hasanat, Member

Judge Khalid Woraikat, Member 

Prof. Adam Nooh Al-Qhodaat/Member

Dr. Amjad Rasheed/Member

Dr. Jamil Khatatbeh/Member

Dr. Mohammad Younis Al-Zou`bi/ Member

 

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible for an elderly person, a pregnant woman, or someone with a chronic illness to pay fidyah before Ramadan begins?

It is not permissible for an elderly person, a pregnant woman, or someone with a chronic illness to pay fidyah before Ramadan begins.
Additionally, it is not allowed to pay fidyah for more than one day in advance, because fidyah is a substitute for fasting, and fasting is not yet obligatory at that time.
However, it is permissible to pay fidyah for a single day in advance, by analogy with paying zakat up to one year in advance.

What is required of a traveler or a sick person if they broke their fast and then their excuse ceased?

If a traveler settles or a sick person recovers after having broken their fast, it is recommended for them to refrain from eating and drinking for the rest of the day, but it is not obligatory.

What is the ruling on wiping the front of the head beneath the ḥijāb, and is it permissible to wipe over the ḥijāb if it was put on while in a state of purification (wudu`)?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to wipe the front portion of the head (nāṣiyah) with the fingertips. It is likewise sufficient to place a wet hand over a head covering (ḥijāb), provided the moisture actually reaches the hair beneath it — if it does not, it does not suffice. A head covering is not treated in the same manner as leather socks (khuff) and may not be wiped over in lieu of the head itself.
Imām al-Nawawī, may Allah have mercy upon him, states in al-Majmūʿ (Vol.1/P.407): "If a person is wearing a turban and does not wish to remove it — whether for a valid reason or otherwise — he should wipe the entire front portion of the head... The same ruling applies to whatever a woman wears on her head. If, however, he confines himself to wiping over the turban without wiping any part of the head itself, this does not suffice — and there is no disagreement among us on this point." He further states: "A woman is like a man in the manner of wiping the head... She should insert her hand beneath her head covering so that the wiping falls upon the hair itself. If she places her wet hand over her head covering, our scholars stated: if the moisture does not reach the hair, it does not suffice her." And Allah the Almighty knows best.