Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(89): "Ruling on the Decoration Stamped into the Cover of a Copy of the Noble Quran"

Date Added : 07-12-2015

 

Resolution No.(89) by the Board of Iftaa`, Research and Islamic Studies:

"Ruling on the Decoration Stamped into the Cover of a Copy of the Noble Quran"

Date: 13/6/1426 AH, corresponding to 20/7/2005

 

 

We have received the following question:

What is the ruling of Sharia on the decoration stamped into the cover of a medium-size copy of the Noble Quran printed by Dar Al-Mahabbah?

All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds; and may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

The Board has inspected the above decoration and found out that it resembles the cross. As a result, since Sharia stipulates that Islamic arts must reflect an Islamic theme, and represent only the views related to Islamic creed and the rulings of Islamic Sharia, the Board decided removing the above decoration from the cover of the mentioned copies of the Noble Quran. And Allah Knows Best.

 

Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, Izzuldeen At-tamimi
Dr. Ahmad Hilayel
Dr. Yousef Ghyzaan
Dr. Wasif Al-Bakhri
Sheikh Sa`eid Hijjawi
Sheikh Na`eim Mujahid
Sheikh Abdulkareem Al-Khasawneh

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling on reciting the Noble Qur’an during menstruation?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is impermissible for a woman in menses, a woman in postnatal bleeding, or a person in a state of major ritual impurity to recite any part of the Noble Qur’an with the intention of recitation, even from a mobile phone or a computer, and even if the recitation is from memory. It is narrated on the authority of ʿAlī ibn Abī Ṭālib (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) “was not prevented, or he said kept back, from the Qur’an by anything except janābah (major ritual impurity).” It was narrated by Abū Dāwūd and al-Tirmidhī, who said: “Ḥasan ṣaḥīḥ.”
Janābah and menstruation are one and the same in that both constitute a major ritual impurity. Just as a woman is commanded by Allah Almighty to pray, fast, and recite the Noble Qur’an during her period of purity, she is likewise commanded to refrain from these during the period of her excuse.
For further reference, see the fatwas: (Fatwas of Shaykh Nūḥ, Fatwa no. 27) and (248). And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling on performing the Istikhara prayer after the Witr paryer?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
The Istikhara prayer (Prayer for seeking guidance) is a Sunnah. It consists of two units (rak’ahs) performed outside of the obligatory prayers, after which the person supplicates with the traditionally narrated du’a. It is permissible to perform it before or after the Witr prayer, as the Istikhara prayer is recommended at all times except during the disliked times—the periods in which prayer is prohibited. This is because its specific reason (the Istikhara and supplication) occurs after the prayer itself, and any prayer with a subsequent reason is not permitted during the prohibited times. It should be noted that the two rak’ahs of Istikhara are not fulfilled by performing only one rak’ah, nor by a prostration of recitation (Sajdat al-Tilawah), nor by a funeral prayer (Janazah). And Allah the Exalted knows best.

What is the ruling on performing the obligatory prayer immediately after the commencement of the Adhan?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible to perform the obligatory prayer (Fard) immediately after the commencement of the prayer time. As the Adhan (call to prayer) serves as a sign that the time has entered, it is permissible to pray as soon as the Adhan begins. However, it is recommended (Mustahabb) for whoever hears the Mu’adhin to repeat what he says. If the Adhan occurs while one is already engaged in prayer, he should repeat the words of the Mu’adhin after he has completed his prayer. And Allah the Exalted knows best.