Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(15): “Ruling on Paying Zakat Funds in Support of the Palestinian Uprising“

Date Added : 02-11-2015

Resolution No.(15) by the Board of Iftaa`, Research and Islamic Studies:   

 "Ruling on Paying Zakat Funds in Support of the Palestinian Uprising“

Date: 10/8/1410 AH, 7/3/1990 AD

We have received the following question:

What is the ruling of Sharia on paying Zakat funds in support of the Palestinian uprising?

Answer: All success is due to Allah.

It is permissible to pay Zakat (alms/obligatory charity) funds to support the uprising of our brothers in the occupied territories since they are resisting the disbelievers, who have seized the blessed land, and are defending Islamic sanctities and honors. Therefore, they are entitled to receive Zakat for being included in one of the eight categories eligible for it, and that is: “For the cause of Allah“ Consequently, Muslim scholars have permitted that the Mujahidin (fighters in the cause of Allah) and the steadfast there (Palestine) receive their share within that category. This ruling is based on the verse: “The alms are only for the poor and the needy, and those who collect them, and those whose hearts are to be reconciled, and to free the captives and the debtors, and for the cause of Allah, and (for) the wayfarer; a duty imposed by Allah. Allah is Knower, Wise.” {At-Tawba/60}. And Allah Knows Best.

 

The Board of Iftaa`
Chairperson of the Board, Chief Justice, Mohammad Mohailan
The Grand Mufti of Jordan, Vice Chairman of the Iftaa` Board: Izz al-Deen al-Tamimi

 Dr. Nooh al-Qodat
     Dr.Ibrahim al-Keelani

             Dr. Abdulhalim Ar-Ramahi

Dr. Ratib Az-zahir

      Dr. Mostafa Az-Zarqa
      Dr. Yaseen Daradkeh
    Dr. Ahmad Al-Qodat

 Dr. Ahmad Hilayel
              Dr. Abdulssalam al-Abbadi

 

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

 
What is the ruling on someone who eats or drinks thinking that the sun has set, then realizes that it has not yet set?

Whoever eats or drinks believing that the sun has set, then later discovers that it has not yet set, their fast is invalid, and they must make up that day after Ramadan. It is not permissible to break the fast before confirming sunset—either by seeing it, through personal reasoning, or by relying on the statement of someone trustworthy in their religious commitment.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on wearing energy stones?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
There is no objection to a woman adorning herself with precious and semi-precious stones — such as ruby, carnelian, or the like — so long as these are stones that women customarily wear as adornment.
As for what are known as "energy stones," if they are used with the intention of seeking remedy and healing, then such matters are governed by experimentation and scientific study — which either establishes that they have a tangible effect or does not — and all of this operates by the permission and will of Allah, Glorified and Exalted. If studies or practical experience do establish that such stones carry a beneficial effect upon human health, then there is no objection to using them. They are, after all, part of Allah's creation, much like medicinal substances extracted from plants or derived from other created things — provided that the Muslim does not believe that the stone itself is the source of benefit or harm. It is nothing more than a means among the many means that Allah has placed in this world, and the reality of all affairs belongs to Allah alone. And Allah the Almighty knows best.

What is the ruling on entering the toilet with something containing the remembrance of Allah?

It is disliked to bring into the toilet anything containing a reminder of Allah, such as the Quran or a sacred name (like the name of Allah, Muhammad, etc.). If one does that, etiquette dictates that he conceal it so it is not visible while entering the toilet, either by cupping his hands over it, putting it in his pocket, or inside his shirt if it is a necklace or ring. And Allah  the Almighty knows best.