For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for a woman to ride a taxi without a Mahram (unmarriageable kin) in order to attend a gathering of knowledge?
It is permissible for the woman to pursue the knowledge that she needs in order to perform the religious requirements due on her if there was nobody to teach her at home, provided that there is no temptation involved. Moreover, we don`t recommend that she rides a taxi without a Mahram although such an act isn`t from the forbidden Khulwah (seclusion).
What is the ruling on someone who possesses cash reaching the niṣāb (minimum threshold liable for zakah), and then uses part of it to purchase gold before the ḥawl (lunar year) is complete — must he pay zakāh on all of it [combined], or only on the remaining cash, excluding the gold?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Gold acquired for hoarding and saving is subject to zakāh once it reaches the niṣāb (minimum threshold liable for Zakah) — when combined with any cash held — and once a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it. The starting point for calculating this ḥawl is the ḥawl of the paper currency [used to purchase it], which had already reached the niṣāb and was then used to purchase the gold.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.78): "As for someone who sells silver in exchange for gold, or vice versa, zakāh remains obligatory upon it, since he builds [the calculation of] its ḥawl upon [the ḥawl established at the time of] the original transaction [i.e., when the wealth was first acquired]."
This has already been explained in detail in Fatwa No.
2670 — please refer to it.
And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on combining (jam‘) and shortening (qaṣr) prayers when travel is repeated on a daily basis?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
A traveler is permitted to avail himself of the concessions of shortening and combining prayers once the distance of his journey reaches (81 km) or more. This is on condition that his journey is a permissible one, and that he begins shortening and combining only after setting out and passing beyond the built-up limits of the city in which he resides, or beyond the administrative boundaries of the area where he lives.
Accordingly, if the distance between one's workplace and one's place of residence reaches the distance upon which the concession of combining and shortening depends, then combining and shortening are permissible once he leaves the built-up area, even if this travel is repeated on a daily basis.
Ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It is permissible to combine Ẓuhr and ‘Aṣr, either as an early combination (taqdīm) in the time of the first, or as a delayed combination (ta'khīr) in the time of the second; and likewise Maghrib and ‘Ishā' — either early, in the time of the first, or delayed, in the time of the second — during a long, permissible journey, in following [the Prophet's practice]. As for the delayed combination, it is established in the two Ṣaḥīḥs from the ḥadīth of Anas and Ibn ‘Umar (raḍiyallāhu ‘anhum). As for the early combination, Ibn Ḥibbān and al-Bayhaqī graded it ṣaḥīḥ from the ḥadīth of Mu‘ādh, and at-Tirmidhī graded it ḥasan." [Quoted with slight abridgment from Mughnī al-Muḥtāj, Vol.1/p.529]
The conditions for combining and shortening have already been explained in Fatwa No. 14 and Fatwa No. 842. And Allah, the Exalted, knows best.