What is the Islamic ruling on one who was unable to fast and then regained the ability?
He is not required to make up the fast (Qada) even if he becomes capable of it; whether he regained the ability to fast after paying the fidya (feeding a needy person for each day of missed fasting) or before it, because he was liable for paying it in the first place, so it remains binding upon him. However, if he delayed paying it beyond the first year, nothing is required of him due to the delay. If he is unable to pay it, it does not remain as a debt upon him. And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on swearing an oath by the Prophet ﷺ, and does such an oath take effect according to Imām Aḥmad ibn Ḥanbal, requiring expiation upon its breach?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
Swearing an oath by a created being is disliked (makrūh) in our Shāfiʿī school. Shaykh al-Islām Imām al-Nawawī, may Allah have mercy upon him, states: "Swearing by a created being is disliked — such as swearing by the Prophet, the Kaʿbah, Jibrīl, the Companions, or the Prophet's family. Al-Shāfiʿī, may Allah have mercy upon him, said: 'I fear that swearing by other than Allah the Almighty may constitute an act of disobedience.' The scholars of the school explained this to mean: that is, something forbidden and sinful — indicating that he had some hesitation in the matter. Al-Imām stated: the established position of the school is that it is categorically not forbidden, but rather disliked. Furthermore, whoever swears by a created being, his oath does not take effect and no expiation (kaffārah) is required if he breaks it." [Rawḍat al-Ṭālibīn wa ʿUmdat al-Muftīn, Vol. 11/P.6]
According to the Ḥanbalī school, however, expiation becomes obligatory upon one who swears by our master the Prophet ﷺ and then breaks his oath. Imām al-Bahūtī al-Ḥanbalī, may Allah have mercy upon him, states: "No expiation is required for swearing by other than Allah the Almighty, even if the oath is broken — because expiation was made obligatory for swearing by Allah and His attributes, out of reverence for His names, and nothing else is equal to Him in this regard... except in the case of swearing by our Prophet Muḥammad ﷺ, for expiation becomes obligatory when one swears by him and then breaks the oath. This was explicitly stated in the narration of Abū Ṭālib, because he is one of the two conditions of the two testimonies of faith by which a disbeliever becomes a Muslim. Ibn ʿAqīl held the view that swearing by any of the other prophets, peace and blessings be upon them all, carries the same ruling." [Sharḥ Muntahā al-Irādāt, Vol. 3/P.441]. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on someone who eats or drinks thinking that the sun has set, then realizes that it has not yet set?
Whoever eats or drinks believing that the sun has set, then later discovers that it has not yet set, their fast is invalid, and they must make up that day after Ramadan. It is not permissible to break the fast before confirming sunset—either by seeing it, through personal reasoning, or by relying on the statement of someone trustworthy in their religious commitment.