What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
Is a person who is in a state of Janabah (major ritual impurity due to having a marital intercourse, ejaculation, menstruation, and post-delivery impurities) sinful if he/she goes about his/her daily life activities in that state i.e. without making Ghusl (ritual bath)?
It goes without saying that a Muslim should always be in a state of ritual purity so as to be able to perform prayers and recite Quran. It is from Sunnah (Prophetic tradition) that a Muslim hastens to make Ghusl from Janabah, but he/she is not sinful in case he/she delayed that provided that he/she doesn`t miss prayers. However, it is permissible for him/her to go about their daily activities while in a state of Janabah, but had better bathe in order not to miss any prayer.
What is the ruling on the fasting of a woman who has reached menopause if menstrual blood flows?
If a woman reaches the age of menopause (which is usually sixty-two) and her menses have ceased, then she sees blood after that, and its duration is not less than a day and a night (24 hours), it is menstruation (hayd). If it is less than a day and a night, she is considered as having non-menstrual vaginal bleeding (mustahada), so she fasts and prays. However, she must perform ablution for every obligatory prayer after its time enters, pray immediately, and be treated as a person with a continuous condition. There is no specific end limit for a woman's menstruation; it is possible as long as the woman is alive. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on praying seated due to severe obesity, given that I experience hardship in performing the prayer — especially when rising from the ground after sujūd to perform the next rak‘ah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Standing, when one is able to do so, is a pillar of the prayer. However, whoever would experience severe, intolerable hardship, or fears harm to himself or to a limb due to obesity, or finds that standing causes him to lose his khushū‘ (humble focus and concentration) in prayer, then there is no objection to his praying seated on a chair or on the ground, performing rukū‘ (bowing) and sujūd (prostration) through gesture — provided that the gesture for sujūd is made lower than that for rukū‘. Whoever is able, at any point, to properly perform any one of these pillars, is obligated to perform it in full; for omitting it is a concession that applies only in cases of genuine inability. The Prophet ﷺ said: "When I command you to do something, do of it whatever you are able." (Related by al-Bukhārī). As the scholars of fiqh have established: what remains possible is not waived on account of what is difficult.
The criterion for determining genuine inability, as chosen by Imam al-Ḥaramayn al-Juwaynī (raḥimahullāh), is that the worshipper experiences hardship that causes him to lose his khushū‘.
As for voluntary (nafl) prayer, there is no objection to performing it while seated, even if one is able to stand. However, rukū‘ and sujūd must still be performed [in their proper physical form] by anyone who is able to do so. And Allah, the Exalted, knows best.