What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible for the wife to give the Zakah (obligatory charity) of her money to her poor husband?
Yes, it is permissible for the wife to give from the Zakah of her money to her poor husband. And Allah Knows Best.
What is the ruling on a mother giving the Zakat of her wealth to her children?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a mother to give her children from the Zakat if they are among those who are eligible for it—such as being poor (Fuqara), possessing no wealth, and not being sufficiently provided for by the maintenance (Nafaqah) of others. This is based on the statement of the Messenger of Allah ﷺ regarding Zaynab, the wife of 'Abdullah ibn Mas'ud (may Allah be pleased with them both): (Your husband and your children are the most deserving of those upon whom you spend in charity) [Narrated by Al-Bukhari].
It is stated in [Al-Hawi al-Kabir, Vol. 8/P.537]: 'As for the wife, it is permissible for her to pay her Zakat to her husband from all the designated shares... Our evidence is the generality of the saying of Allah the Almighty: "Zakat expenditures are only for the poor and for the needy", and the Hadith of Abu Hurairah that the Prophet ﷺ said to Zaynab, the wife of 'Abdullah ibn Mas'ud: (Your husband and your children are the most deserving of those upon whom you spend), and this is taken in its general sense.' And Allah the Exalted knows best.
Is it a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to hold Jumu‘ah prayers?
No, it is not a condition for the mosque where I‘tikaf is performed to have Jumu‘ah prayers. However, if a person vows to perform continuous I‘tikaf, and Jumu‘ah occurs within that period, then they must observe I‘tikaf in a mosque where Jumu‘ah is held so that they do not break their continuity by leaving for Friday prayer.