I bought an apartment, and I am saving money to pay the remaining balance of its price — is zakāh obligatory on this money?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh is obligatory on all saved/hoarded wealth. Once the total wealth reaches the niṣāb (minimum threshold liable for zakah— equivalent to the value of 85 grams of pure 24-karat gold) and a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it, zakāh becomes obligatory at a rate of (2.5%) — even if the wealth is earmarked for basic future needs, and even if the wealth's owner is in debt. Debt does not prevent the obligation of zakāh, nor is it deducted when calculating the zakāh due, based on the general and unrestricted wording of all the Qur'anic verses commanding zakāh, which draw no distinction between someone in debt and anyone else.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik, from the books of the Shāfi‘ī school: "If someone possesses exactly the niṣāb, and owes an equivalent amount in debt, zakāh remains obligatory on what is in his possession, and the debt does not prevent this obligation" — meaning, the obligation of zakāh on what is presently in his possession.
The ḥawl (annual cycle) recognized for zakāh, as well as for the other sharī‘ah obligations that Allah, the Exalted, has imposed upon Muslims, is the Hijrī (lunar) year. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on ablution without istinja' after sleep?
The sleep of one whose buttocks are not firmly seated on the ground invalidates ablution. Whoever wakes up and wants to pray must perform ablution only. Istinja' is not a condition for the validity of ablution, because it is for removing impurity from the private part. If there is no impurity on the private part, then istinja' is neither obligatory nor recommended. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on a woman using contraception without her husband's knowledge if he is mistreating her?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is not permissible for a woman to use any means of delaying pregnancy without her husband's knowledge, consent, and mutual agreement. This is because having children is a sharʿī right belonging to both spouses equally in Islamic law. Imām al-Māwardī, may Allah have mercy upon him, stated: "The right to a child from a free woman is shared between them both" — meaning between the two spouses. [al-Ḥāwī al-Kabīr, 9/320]
It is therefore not permissible for either spouse to make a unilateral decision regarding the prevention of pregnancy without the consent of the other. We advise both spouses to discuss the matter with wisdom and mutual respect, so as to resolve any disagreement and arrive at a suitable solution that serves the interests of them both. And Allah the Almighty knows best.