A person prays in a certain spot within the rows of the mosque, and gets angry if someone else prayed at his spot. What is the ruling on this behavior?
All Perfect Praise be to Allah The Lord of The Worlds and may His Peace and blessings be upon our Prophet Muhammad and upon all of his family and companions Prophet Mohammad (PBUH) make it prohibited for a Muslim from having/taking a certain spot in the mosque when performing prayers if they arrived and find it occupied, furthermore; it is the religious duty on others (praying people) to offer a piece of advice to alert the ones who don't know, that whoever reaches a spot first at the mosque having a priority/privilege upon others in that spot. And Allah Knows Best.
Some online stores offer a discount on a customer's first purchase — what is the ruling on creating a new account each time a customer makes a purchase in order to obtain that discount?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is obligatory upon a Muslim to uphold honesty in both his words and his actions. Allah the Almighty says {what means}: "O you who have believed, do not betray Allah and the Messenger or betray your trusts while you know." [Al-Anfāl/ 27] And He says {what means}: "O you who have believed, fear Allah and be with the truthful." [Al-Tawbah/ 119]. And the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever deceives us is not of us." (Reported by al-Bukhārī.)
As for creating a new account for the same buyer, the terms and conditions of the website must be observed and respected. If doing so violates those terms, it is not permissible. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
When is the prayer considered *adāʾ* (performed within its time): upon rising from the bowing (*rukūʿ*), or after rising from the prostration (*sujūd*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Whoever catches one complete rakʿah within the prayer's time has caught the prayer as an on-time (adāʾ) prayer. The rakʿah is complete when the worshipper raises his head from the second prostration (sajdah), even if he has not yet reached the degree of standing in which the recitation is valid.
It is stated in Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.1/p.378): "What is meant by the rakʿah is the completion of all of it, with its two prostrations." End quote.
And in Ḥāshiyat al-Shabrāmallisī: "(His saying: 'a rakʿah') means that he raises his head from the second prostration, even if he has not reached the degree in which the recitation is valid." And Allah Almighty knows best.
________________________________________
Note on terminology: Adāʾ refers to performing the prayer within its prescribed time, as opposed to qaḍāʾ (making it up after its time has ended).