What is the ruling on performing the obligatory prayer immediately after the commencement of the Adhan?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to perform the obligatory prayer (Fard) immediately after the commencement of the prayer time. As the Adhan (call to prayer) serves as a sign that the time has entered, it is permissible to pray as soon as the Adhan begins. However, it is recommended (Mustahabb) for whoever hears the Mu’adhin to repeat what he says. If the Adhan occurs while one is already engaged in prayer, he should repeat the words of the Mu’adhin after he has completed his prayer. And Allah the Exalted knows best.
Who is the "Capable Person" for whom the Udhiyah is recommended?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The "Capable Person" (Al-Qadir): This refers to anyone who possesses surplus wealth beyond their own essential needs and the financial maintenance of their wife, children, or whoever is under their legal care, during the day of Eid and the three days of Tashreeq (the 11th, 12th, and 13th of Dhul-Hijjah), as this is the designated timeframe for the sacrifice. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
A person prays in a certain spot within the rows of the mosque, and gets angry if someone else prayed at his spot. What is the ruling on this behavior?
All Perfect Praise be to Allah The Lord of The Worlds and may His Peace and blessings be upon our Prophet Muhammad and upon all of his family and companions Prophet Mohammad (PBUH) make it prohibited for a Muslim from having/taking a certain spot in the mosque when performing prayers if they arrived and find it occupied, furthermore; it is the religious duty on others (praying people) to offer a piece of advice to alert the ones who don't know, that whoever reaches a spot first at the mosque having a priority/privilege upon others in that spot. And Allah Knows Best.