What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a father shaking hands with his son’s wife after she has been divorced three times?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The wife of one’s son is among the women permanently prohibited to the husband’s father as soon as the marriage contract is concluded, based on the saying of Allah the Exalted: “Prohibited to you are your mothers, your daughters, your sisters, your paternal aunts, your maternal aunts, your brother’s daughters, your sister’s daughters, your foster mothers, your foster sisters, your wives’ mothers, and your stepdaughters under your guardianship [born] of your wives with whom you have consummated marriage. But if you have not consummated marriage with them, there is no sin upon you. [Also prohibited are] the wives of your sons who are from your loins, and that you take [in marriage] two sisters simultaneously, except for what has already occurred. Indeed, Allah is ever Forgiving and Merciful.” [al-Nisāʾ/23]
This prohibition begins once the son’s marriage contract with his wife is complete, and it remains in force even if the son separates from her before consummation or before any seclusion (khalwah) with her. It is therefore permissible for the father to shake her hand and to be alone with her, provided there is no fitnah (temptation) and no suspicion.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik (p. 204): “It is forbidden to marry… the wives of one’s fathers and of one’s sons. All of these women become prohibited by the mere contract, … all of that being a permanent prohibition.” End quote, with slight adaptation. And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to pay the Zakah (obligatory charity) for settling the debt of a deceased relative?
It is impermissible to pay the Zakah for settling the debt of the deceased since Zakah is paid to eligible recipients who are alive. As for the debts of the deceased, they are to be settled from the estate before dividing it amongst the heirs, but if the deceased didn`t leave an estate, then it is desirable for his/her heirs to settle those debts if they can afford them. And Allah Knows Best.
Is it permissible to purchase the Udhiyah on installments?
It is permissible to purchase the sacrificial animal (uḍḥiyyah) on installments or by borrowing its price. However, it is not recommended for the poor to do so, because they are not required to offer a sacrifice, and Allah does not burden a soul beyond its capacity. If doing so would lead to negligence in providing for one's dependents (nafaqah wājibah), then giving precedence to obligatory maintenance over borrowing to buy the sacrifice is appropriate. This is based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): "It is sufficient sin for a person to withhold food from those whom he is responsible to support."
Furthermore, the sacrifice is valid from one who has a debt, but it is preferable (awlā) to repay the debt first, especially if the debt is due immediately (ḥāll). And Allah Almighty knows best.