What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on following the actions of the imam in prayer and how this following is achieved?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The follower (ma'mum) is required to follow his imam in the actions of the prayer. This "following" (mutaba'ah) means that the follower performs each action of the prayer after the imam has begun it but before he has finished it. For example, the follower bows (in ruku') after the imam has reached the position of bowing, then rises after the imam has risen. The Prophet, peace and blessings be upon him, said: "The imam is only appointed to be followed, so when he says the takbir, say the takbir; and when he bows, then bow; and when he prostrates, then prostrate" (agreed upon, i.e., reported by both al-Bukhari and Muslim).
It is stated in Mughni al-Muhtaj (1/505): "Among the conditions of valid congregational prayer (iqtida') is following the imam in the actions of the prayer... meaning that following the imam is obligatory in the physical actions of the prayer, not in its verbal utterances... Complete following (kamal al-mutaba'ah) is achieved when the follower's beginning of an action comes after the imam's beginning of that same action, while the follower's beginning of the action precedes the imam's completion of it" — end of quote, with slight paraphrasing.
And Allah, the Exalted, knows best.
Does the fast become invalid if water from rinsing the mouth reaches the stomach while performing ablution?
If water reaches the stomach without the fasting person exceeding normal rinsing or being excessive, their fast remains valid.
However, if they exceed the normal practice or exaggerate in rinsing, causing water to enter the stomach, their fast is invalid.
This is because excessiveness in rinsing is prohibited for a fasting person, as the Prophetﷺ said: "Exaggerate inhaling water during ablution, except when you are fasting." [Narrated by the Four Imams]
Transgression (Ta‘addi) refers to rinsing the mouth more than three times, while exaggeration (Mubalaghah) includes gargling, drawing water deep into the nasal passages, or filling the mouth with water in an unusual manner.
What is the ruling on undoing braids of hair during the ritual bath?
It is not a condition to undo braids if the water reaches all the hair and penetrates to its base. If the water does not reach except by undoing the braids, then it is obligatory to undo them for the water to reach. And Allah the Almighty knows best.