Is the marriage contract considered valid if concluded at home by the marriage official (Ma`zon)?
Yes, it is valid as long as it is registered at the court.
What is the ruling of Islamic Law on opening an account in a commercial bank in order to deposit a sum and use it for personal purposes, such as transfers and electronic payments?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is forbidden for a Muslim, if he has a choice, to open an account in an interest-based (ribawī) bank, even if the account earns no interest, because doing so assists in ribā, based on the saying of Allah the Exalted (which means): “And cooperate in righteousness and piety, but do not cooperate in sin and aggression.” [al-Māʾidah/2]
This is because such banks invest deposited funds in forbidden ribā-based transactions, and depositing with them is therefore a form of assisting them in what is unlawful. Assisting in what is unlawful is prohibited by the Sharīʿah. However, if there is a pressing need to open an account in an interest-based bank and it is not possible to open one in an Islamic bank, there is no objection to doing so.
The ruling on bank interest and the prizes distributed by interest-based banks was previously explained in Fatwa no. (
471). And Allah Almighty knows best.
Who is the "Capable Person" for whom the Udhiyah is recommended?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The "Capable Person" (Al-Qadir): This refers to anyone who possesses surplus wealth beyond their own essential needs and the financial maintenance of their wife, children, or whoever is under their legal care, during the day of Eid and the three days of Tashreeq (the 11th, 12th, and 13th of Dhul-Hijjah), as this is the designated timeframe for the sacrifice. And Allah Knows Best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.