Is a woman`s prayer considered invalid if non-Mahrams (marriageable men) saw her offering it?
A woman`s prayer isn`t invalidated if non-Mahrams saw her offering it, but she had better pray in isolation.
Is it incumbent on a father to cover the marriage costs of his son if the latter couldn`t afford them?
The son should seek the help of his relatives in order to convince his father to do the aforesaid, and the father should make sure that his son doesn`t commit fornication through helping him to get married, and Allah will reward him for doing so.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Does undergoing surgery under anesthesia break the fast?
Anesthesia itself does not break the fast because anesthetic gases have no physical substance (jirm), and subcutaneous anesthesia injections do not reach the body cavity (jauf). However, this is on condition that the person is conscious at some point during the fasting hours:
● If they were awake at the beginning of the day, their fast remains valid.
● If they wake up even for a moment before sunset, their fast is also valid.
However, if the surgery involves the entry of foreign substances into the body cavity, their fast is invalidated, and they must make up for that day later.