Articles

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-07-2023

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation

 

"In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful"

 

Abu Hurairah [RAA) narrated that the Messenger of Allah (PBUH) said:

“……. A Muslim is a Muslim’s brother. He does not wrong, desert or despise him……..” {Related by Muslim}.

 

The General Iftaa` Department extends its sincere thanks to the Jordan Hashemite Charity Organization and the Royal Medical Services for their fulfillment of the collective obligation incumbent on all Muslims, and their continuous and organized provision to our brothers in Gaza - based on the royal directives - with some of the requirements of daily life: food, medicine, treatment, and clothing. This helps our brothers in Gaza to stand firm in the face of the difficult circumstances they face.

 

We urge all Muslims to cooperate with the Jordan Hashemite Charity Organization in sending aid to our people in Gaza. Indeed, it is Allah Who grants success.

 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on eating or drinking during the first Adhan?

It is permissible to eat and drink during the first Adhan because it takes place before the break of dawn. The purpose of this Adhan is to notify Muslims of the approaching dawn so they can prepare to stop eating when they hear the second Adhan.

 
Are the mother's maternal and paternal uncles, and the father's maternal and paternal uncles, considered among the unmarriageable kin (Maharim)?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
A mother’s maternal uncle and her paternal uncle, as well as a father’s maternal uncle and his paternal uncle, are all considered among the unmarriageable kin (Maharim). And Allah the Exalted knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on performing the obligatory prayer immediately after the commencement of the Adhan?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible to perform the obligatory prayer (Fard) immediately after the commencement of the prayer time. As the Adhan (call to prayer) serves as a sign that the time has entered, it is permissible to pray as soon as the Adhan begins. However, it is recommended (Mustahabb) for whoever hears the Mu’adhin to repeat what he says. If the Adhan occurs while one is already engaged in prayer, he should repeat the words of the Mu’adhin after he has completed his prayer. And Allah the Exalted knows best.