What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
I vowed to give a specific charity if a certain matter came to pass — what is the ruling on giving that charity before the matter is realised?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
Fulfilling a vow (nadhr) is obligatory, in accordance with the word of Allah the Almighty: "And let them fulfil their vows." [Al-Ḥajj/ 29] And the saying of our master the Messenger of Allah ﷺ: "Whoever vows to obey Allah, let him obey Him; and whoever vows to disobey Him, let him not disobey Him." (Reported by al-Bukhārī.)
The Shāfiʿī scholars distinguished between a financial vow (nadhr mālī) and a bodily vow (nadhr badanī). They permitted the fulfilment of a financial vow to be brought forward — before the stipulated condition is met — but did not permit the same for a bodily vow, which may only be fulfilled after the condition has actually been realised.
Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, states: "It is permissible to bring forward the fulfilment of a financial vow before the condition stipulated in it is met — such as saying: 'If I am healed, I vow to free a slave' or 'to give such-and-such in charity' — just as it is permissible to pay zakāh in advance. This is unlike a bodily vow, such as fasting." [Asnā al-Maṭālib, vol. 4/P.246]
Imām al-Bājūrī, may Allah have mercy upon him, states: "Like expiation other than fasting, a financial vow — such as saying: 'If Allah heals my sick one, I vow to free a slave for the sake of Allah,' or 'If Allah heals my sick one, I vow to free a slave on the Friday following the recovery' — it is permissible to bring it forward before the recovery in the first case, and before the Friday following the recovery in the second case." [Ḥāshiyat al-Bājūrī ʿalā Sharḥ Ibn Qāsim, Vol.2/P.596] And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on water present on the floor of a toilet/bathroom?
The default ruling is the purity of this water present on the bathroom floor. If one is certain or strongly suspects its impurity, then one washes whatever part of the body or clothing this impure water has touched. If one doubts its impurity, the default is purity, and we do not rule it impure based on mere doubt. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on making up the regular pre-Dhuhr *sunnah* (*al-sunnah al-rātibah al-qabliyyah*) for one who missed it in the Dhuhr prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Every timed supererogatory prayer (nāfilah) is recommended (mandūb) to be made up if its time passes. As for a nāfilah that precedes the obligatory prayer, performing it before the farḍ is a matter of proper etiquette (adab); if it is prayed after the farḍ, it is still considered adāʾ (performed within its time). If the time of the farḍ has ended, it is recommended to make up (qaḍāʾ) the nāfilah for one who did not pray it.
Whoever misses the sunnah before Dhuhr, whether with an excuse or without one, it is recommended for him to pray it after the obligatory Dhuhr prayer, within the time of Dhuhr, even at its end, and it counts as adāʾ, not qaḍāʾ. It is also recommended for one who missed the pre-Dhuhr sunnah to pray it before the post-Dhuhr sunnah, in observance of the proper order. It is stated in ʿUmdat al-Sālik wa ʿUddat al-Nāsik (Vol.1/p.60): "What precedes the obligatory prayer has the same time as the obligatory prayer, and performing it before the farḍ is a matter of etiquette; after it, it is adāʾ. What follows the farḍ has its time begin with the performance of the farḍ and end with the end of its time."
If the time of Dhuhr has ended, it is recommended for him to pray both the pre- and post-Dhuhr sunnahs, and they count as qaḍāʾ for both. It is stated in ʿUmdat al-Sālik (1/61): "Every timed nafl, such as the ʿĪd prayer, Duha, Witr, and the regular rawātib of the obligatory prayers, if it is missed, it is recommended to make it up forever." And Allah Almighty knows best.