For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
A man wishes to offer more than one uḍḥiyah (sacrificial offering), and intends by these sacrifices "on behalf of everyone whom Allah and His Messenger love." Is this intention valid?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The uḍḥiyah (sacrificial offering) is not valid with this intention, because if the sacrificial animal is from sheep or goats, it suffices for one person only; and if it is from cattle or camels, it suffices for seven persons.
However, one may sacrifice it on his own behalf, and then gift the equivalent of its reward to whomever he wishes.
Imam ar-Ramlī (raḥimahullāh) says: "Ash-Shāfi‘ī (raḍiyallāhu ‘anh) said: It is within the vastness of Allah's bounty, the Exalted, that He rewards the one giving charity as well. From this, the scholars of the madhhab said: it is recommended for a person to intend the charity on behalf of his parents, for example — for Allah, the Exalted, will reward them, without this diminishing his own reward in any way." He then relates, as the relied-upon position, the permissibility of saying: "O Allah, convey the reward of what I have recited specifically to so-and-so, and to the Muslims generally." Az-Zarkashī said: "For reward varies in degree — its highest form is what one designates specifically, and its lowest form is what one dedicates generally [alongside others]." [End of quote from Nihāyat al-Muḥtāj]. And Allah, the Exalted, knows best.
Is the multiplication of reward for prayer in the sanctuaries of Makkah and Madīnah limited to the obligatory prayer, or does it include the voluntary prayer as well?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no difference between the obligatory (farḍ) and the voluntary (nafl) prayer in the ḥadīth on the multiplication of reward in the two Sanctuaries (al-Ḥaramayn), because the authentic ḥadīths are unrestricted and general in wording. It is therefore not permissible to restrict or specify them without evidence. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that the superiority of prayer in the two mosques of Makkah and Madīnah is not limited to the obligatory prayer, but includes both the obligatory and the voluntary.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.8/p.476]
The multiplication of reward applies to whoever prays in al-Masjid al-Ḥarām or anywhere within the sanctuary (ḥaram). Al-Shirwānī (may Allah have mercy on him) said: “The more correct view according to al-Nawawī is that the multiplication of the prayer’s reward covers the whole sanctuary, and is not limited to the mosque, nor to Makkah itself.” [Tuḥfat al-Muḥtāj with the glosses of al-Shirwānī and al-ʿAbbādī, Vol.10/p.95]. And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to fast the six days of Shawwal before making up for the missed fasts of Ramadan?
● If a person missed fasts due to a valid excuse, they may fast the six days of Shawwal before making up for Ramadan fasts, because qada (makeup fasts) in this case can be delayed, while the six days of Shawwal must be observed within Shawwal.
● However, if a person missed fasts without a valid excuse, they must make up for the missed fasts immediately after Eid, before fasting the six days of Shawwal. If they fast the six days first, it is valid, but they must still make up for the missed Ramadan fasts afterward.
It is also permissible to combine the intention of qada (makeup fasts) and the six days of Shawwal in one fast. However, it is better to fast them separately, as this increases the reward and avoids scholarly disagreement regarding combining intentions.